Зараз у столиці я значно частіше чую українську мову, ніж раніше, і що позитивно – від молоді, хоча назагал Київ лишається переважно  російськомовним.

Про це в інтерв’ю «Вголосу» розповіла український мовознавець, доктор філологічних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Лариса Масенко.

«Дерусифікація мала відбутися передусім через освіту, велика роль тут належить школі — середній і вищій, яка мала б виховати мовно й національно свідоме молодше покоління. Але, на жаль, надії не справдилися, бо склад вчителів залишався значною мірою совєтизованим», - розповіла мовознавець.

Та додала: «І досі у київських школах поширене явище, коли вчителька говорить українською лише на уроці, а на перервах і позаурочних заходах спілкується з учнями російською мовою. А у дітей таким чином формується сприйняття української як нудної офіційної мови,  а російської — як мови розваг і відпочинку».

При цьому, за словами професора, з таким вихованням у поєднанні з впливом телевізійних каналів, що належать олігархам, де розважальні програми й серіали російськомовні, а нерідко ще й застосовують практику приниження української, мовну ситуацію не зміниш.

Більше читайте тут: «Або переможе одна з мов, або країна розпадеться».

ІА "Вголос": НОВИНИ