Міністерство оборони уклало контракт з компанією «Львівський Арсенал» на поставку мін на суму майже 1,5 млрд гривень. 

Поставки мали початися у грудні 2022 року, але на жаль, до теперішнього часу жодної міни так і не було доставлено.  Про це повідомляє Українська правда з посиланням на свої джерела.

Контракт з фірмою «Львівський арсенал» був підписаний 11 листопада 2022 року, а вже через декілька днів міністр оборони Олексій Резніков затвердив передоплату майже на 100 % вартості угоди.

Компанія стверджувала, що має експортну ліцензію в одній з країн Європейського Союзу. І незадовго до підписання контракту Міноборони, уряд вніс «Львівський арсенал» до офіційного списку так званих спецімпортерів зброї.

Угода передбачала поставки мін впродовж грудня 2022 року до лютого 2023 року, але станом на кінець липня 2023 року жодної міни за передплаченим контрактом Міністерство оборони так і не отримало.

Коли у грудні 2022 року зірвалася перша партія поставки, Міноборони з’ясувало, що «Львівський арсенал» мав експортну ліцензію від свого постачальника з країни Європейського Союзу, але самі міни насправді не знаходились у цій країні, але були, як вони стверджували, на складах у третій країні. Проте, ні «Львівський арсенал», ні його контрагент не отримали експортних ліцензій від цієї третьої країни до отримання грошей від Міністерства оборони.

Таким чином, «Львівський арсенал» вивів своєму постачальнику понад 400 мільйонів гривень.

Лієв, який підписав угоду, стверджує, що «Львівський арсенал» насправді мав експортну ліцензію з країни-постачальника, але часто поставки відбувались через посередників, тому Міноборони було складно контролювати отримання експортних документів від країни-виробника.

У Кабміні не могли пояснити, як така маловідома фірма так швидко отримала статус спецімпортера восени 2022 року.

Зараз Міноборони заблокувало гроші на рахунках «Арсеналу», хоча рішення у судовому реєстрі ще не опубліковане.

За інформацією, фірма переказала європейському контрагенту лише частину грошей, тому майже мільярд гривень залишається в Україні та заблокований на рахунках. Це дозволяє зберегти ці кошти і уникнути їх втрати, як у деяких інших скандальних контрактах.

Поліція розслідує провадження щодо привласнення майна в особливо великих розмірах за фактом цієї справи.

«Львівський арсенал» повідомив, що нарешті отримав експортні ліцензії та розпочне поставки згідно з контрактом.

Проте, незрозуміло, як відновити доступ до рахунків та дозволити вивести гроші, так як довіра до цієї фірми дуже низька.

Як писав «Вголос», на Львівщині чоловік пограбував скриньку з пожертвами для ЗСУ.

ІА "Вголос": НОВИНИ