Сьогодні, 22 серпня, канцлерка Німеччини Ангела Меркель зустрілась в Києві з президентом України Володимиром Зеленським. Після зустрічі обоє лідерів виступили з заявами на брифінгу для ЗМІ.

«Хвора» тема газу


Звертаючись до журналістів Ангела Меркель  казала, що угода про газу з РФ через Україну має бути продовжена. Очільниця німецького уряду запевнила, що виступає категорично проти використання газу та інших енергоресурсів в якості політичної зброї. 

За словами канцлерки, співпраця України та Німеччини у галузі енергетики надалі буде тривати. Понад те, Меркель заявила, що проінформувала про це росйського президента Володимира Путіна під час вчорашньої зустрічі з ним. За її словами, вона наголосила у розмові з Путіним, що ФРН і надалі буде виступати за транзит газу до Європи через Україну, а також не виключила введення нових санкцій проти Росії. 

"Я з російським президентом про це говорила, що ми хочемо якнайшвидшого продовження договору (між Україною та РФ про транспортування газу - ред.), який діє до 2024 року. Ми говоритимемо про це і у Європі, і з компаніями, які з цим пов'язані. Ми єдині з американською стороною в тому, що газ не можна використовувати як зброю", - заявила Меркель.

Німецька канцлерка також заявила, що її країна виступатиме за подальші санкції роти Росії та ініціюватиме їх в ЄС у разі, якщо РФ буде використовувати газопровід для політичного тиску. 

"Ми почуваємось відповідальними, тому що є великі занепокоєння, які я сприймаю серйозно. Тому ми чітко сказали, що виступатимемо в рамках ЄС за подальші санкції, якщо підтвердиться підозра, що трубопровід буде використаний як зброя" - говорить вона.

Кримська платформа

Відповідаючи на питання журналістів, Ангелі Меркель довелось виправдовуватись стосовно її відсутності на саміті «Кримська платформа», який розпочнеться завтра, 23 серпня. Вона запевнила, що це не слід трактувати як бажання догодити російській федерації. 

«»Ні, це не свідчить про те (її відсутність – про бажання догодити РФ – ред.). Я чітко сказала, що анексію Криму ми вважаємо порушенням міжнародного права. Тут нічого не змінилося", - заявила очільниця німецького уряду. 

За її словами, «турбулентність» щодо представництва Німеччини на «Кримській платформі» пов'язана з подіями в Афганістані, які потребують термінового втручання провідних світових держав. 

"Ми говорили про те, що приїде на Кримську платформу наш міністр закордонних справ, і днем раніше я приїду (в Україну). Те, що наш міністр зараз не приїде, не пов'язано з нашими відносинами з Росією, а лише з тим, яка ситуація склалася зараз в Афганістані. Тому ми зараз відправляємо сюди нашого міністра енергетики та економіки, який має такий же ранг, як міністр закордонних справ".

 

На сам кінець Меркель наголосила, що візит до України є її останнім в якості федерального канцлера Німеччини. 

ІА "Вголос": НОВИНИ