На зустрічі із президентом США Джо Байденом Володимир Зеленський, як президент України, мав би бути із більш чіткою проукраїнською позицією.

Сам візит президента України до Вашингтона – безпосередньо є плюсом. Очільники США не зустрічаються з іноземними політиками просто так. Тож сам факт цієї зустрічі можна вважати перемогою. Однак Володимир Зеленський не піднімав ключові для України питання.

Про це в ефірі проєкту “Говорить Великий Львів” на телеканалі NTA заявив заступник голови фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Любомир Мельничук.

На його думку, існують три ключові питання для України, які б мали обговорити на цій зустрічі. Йдеться про пряме залучення США до переговорів щодо війни на Донбасі, надання особливого статусу союзника США поза членством в НАТО і затримка ”Північного потоку-2”.

“Якщо заберемо всі емоції, побачимо, що, по суті, ці питання не були вирішенні і не намальовані шляхи щодо цього”, – вважає політик.

Окрім того, на його думку президент України все ж мав би піднімати питання  про важливість іноземних угод. У цьому розрізі Мельничук згадав про Будапештський меморандум.  Саме цей документ гарантував безпеку Україні та допомогу у випадку, якщо хтось зазіхатиме на наші території.

“Я розумію, що багатьом страшно піднімати це питання. Але, товариство, у нас же ж війна не закінчилась. Вона триває. Думаю, що почати діалог на ці теми є вкрай необхідно. До того ж у нас є не одна угода, що гарантує нашу безпеку. Нагадаю: свого часу ми віддали третій за потенціалом ядерний статус. Це також є тим аргументом, який потрібно використовувати, коли ти дійсно маєш намір вирішити ті питання. Я переконаний, що президент України мав би бути із більш чіткою проукраїнською позицією”, – наголосив Любомир Мельничук.

Він переконаний, що із цієї зустрічі можна було взяти значно більше, аніж тільки констатацію того, що вона відбулася. Втім цього не сталося і через те, що щоразу американські президенти цікавляться в українських про боротьбу з корупцією. Ті ж не мають, що відповісти.

«Це зустріч втрачених можливостей», - резюмував Мельничук.

Нагадаємо, у Вашингтоні 1 вересня відбулася перша зустріч президентів США та України Джо Байдена і Володимира Зеленського. Під час перемовин Володимир Зеленський, зокрема, передав Байдену список із 450 українців, яких полонила Росія.

Більше про зустріч двох президентів читайте у матеріалі Зеленський і Байден: без “хімії” у стосунках.

ІА "Вголос": НОВИНИ