Депутати Львівської міської ради затвердили до 2024 року стратегію розвитку медицини на території міської територіальної громади. До розробки стратегії долучилися як представники міських лікарень та чиновники, так і депутатський корпус. У переліку співавторів ухвали аж 17 людей. Тож 56 «за» у сесійній залі стали цілком очікуваними.

Що далі? 

Проголосована депутатами стратегія – один із кроків змін у медицині. Наприкінці листопада на сесії вже затверджуватимуть передавальні акти та реєструватимуть ТМО – Територіальні медичні об’єднання, що, по суті, і є стовпом стратегії. Простою мовою – це об’єднання лікарень за напрямками. 

У Львівській міській територіальній громаді таких буде три:

  • «Львівське територіальне медичне об’єднання «Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги»;
  •  «Львівське територіальне медичне об’єднання «Клінічна лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги»;
  •  «Львівське клінічне територіальне медичне об’єднання акушерства та гінекології»

Позиція депутатів 

«Завдання ставимо перед собою амбітне – це такий рівень медицини у Львові, який дозволить збільшити тривалість життя львів’ян. Наша ціль – це звичайно здорові містяни. І дуже важливо, що це не просто слова про кращу якість, про безпеку пацієнта в лікарні, про орієнтацію на пацієнта. А ми встановили певні індикатори, показники. Проаналізувавши рівень певних захворювань і смертності від певних хворіб у минулому році. Ми поставили показники як ми хочемо до 2024 року зменшити захворюваність, покращити виявлення їх на ранніх стадіях», - пояснює голова міської комісії охорони здоров’я та соціального захисту Валерій Веремчук

За словами Валерія Веремчука, робота пророблена якісно. І прийняття цього документу дає чіткі орієнтири, куди рухається громада. Відтак наразі влада готується активніше працювати з первинною ланкою медицини, з сімейними лікарями, з поліклініками. Щоб забезпечити їх достатньою кількістю обладнання і налагодити комунікацію. Адже саме сімейний лікар може переконати пацієнтів проходити планові обстеження, щоб діагностувати недуги. 

 Аналогічних моделей ТМО в Україні поки не існує, відзначають депутати. Тож за приклад брали кращі світові та європейські моделі, консультуючись з міжнародними експертами.   

«Було багато хвилювань медичного середовища про можливі скорочення. Але нас запевнили, що всі кваліфіковані, фахові медики Львова залишаться на своїх, скажемо, бойових позиціях на сьогодні. Бо ми всі вдячні українським, зокрема, львівським медикам, які надзвичайно багато роблять у такий складний час. Ця стратегія в першу чергу розрахована на краще надання медичних послуг населенню, але, крім того, щоб весь медичний персонал також працював у кращих умовах, ніж зараз», - відзначає депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода» Андріян Гутник.

Медична стратегія має відповідь на головне питання «Що потрібно робити?», наголошує міський депутат від «ЄС» Євген Кузик. Адже у ньому розписані покрокові зміни.

«Здоров’я населення в руках лікарів. І як вони будуть працювати з населенням, як первинка буде працювати з містянами – від того буде залежати якість у всьому. Стратегія на часі. Приємно, що долучились до розробки усі фракції», - зазначає Євген Кузик.

 

Більше про важливість медичної стратегії міста львів’яни зможуть дізнатися вже завтра ввечері у проекті «Підсумки Наживо». Гостем ефіру буде секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак 

ІА "Вголос": НОВИНИ