Як повідомив» Вголосу» голова львівського відділення Українського герпетологічного товариства Тарас Гринчишин, зараз ще досить тепло, тому змії не поспішають лягати спати. Навпаки, вони ще наїдаються на зиму.

«Тільки за вчора я отримав три повідомлення, що в різних місцях бачили змій», - каже він.

За словами фахівця, плазуни можуть бути активними аж до грудня. При цьому вони такі ж небезпечні, як і влітку. Так, кілька років тому у грудні до лікарні у Львові привезли пацієнтку, яку вкусила гадюка.

«На поверхні зараз можуть перебувати саме молоді змії. Вони полюють, нагулюють «жирок» та гріються на сонечку. Старі змії вже вклалися спати», - каже Тарас Гринчишин.

Цікаво, що за старими повір’ями, колись у вирій відлітали не тільки птахи, але й змії. Люди вірили, що саме на Воздвиження Чесного Хреста не можна ходити до лісу, бо це – небезпечно. Адже цього дня до вирію відлітає зміїне плем’я.

Так, український дослідник та науковець Олекса Воропай, у книзі “Звичаї нашого народу. Осінь”, описав історію, про дівчинку, яка не послухала батьків і таки пішла в цей день до лісу. Змії її схопили та затягли у велетенську яму. І таких історій є майже в кожному краю.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», сьогодні українці відзначають одне з 12 головних українських свят. Попри те гадюк у Львові можна ще зустріти. А також зараз відбувається міграція кажанів.

ІА "Вголос": НОВИНИ