27 вересня християни східного обряду відзначають свято Воздвиження Чесного і Життєдайного Хреста Господнього. Воно належить до 12 найбільших християнських свят і є в новому церковному році наступним після Різдва Богородиці.

Отець Юрій Федів розповів “Вголосу” історію празника..

Історія свята сягає в глибину четвертого століття. Часу гоніння християнства і намагання знищити будь-які згадки про Ісуса Христа. Тоді  за віру постраждало найбільше людей, – розповідає священник.

За словами отця, імператор Костянтин Великий поставив собі за ціль віднайти хрест на якому був розіп’ятий Ісус . Йому було видіння, що з цим знаменням він переможе. Імператор відправив свою маму Олену на святу землю шукати хрест Ісуса. І коли знайшли три хрести з табличками, то не могли зрозуміти який є той, на якому був розп'ятий Христос. 

"Патріарх Макарій почав прикладати хрест до мертвих людей і одна з них ожила. Це було диво четвертого століття Тому називаємо хрест животворящим”, – зазначає отець Юрій.

Як розповідає священник, у 335 році в Єрусалимі закінчувалася будова Храму Воскресіння Господнього, який є діючий і сьогодні. Церкву освятили 27-говересня . І тоді воздвигли Хрест вірним на поклоніння.

“Під час завоювання Єрусалиму, перси забрали  хрест і його вдалося повернути у сьомому столітті. Це вважається другим поверненням Хреста”,– каже Юрій Федів.

 І додає, що цей день є найбільшим постом, бо це знак і пам'ять про розп’ятого Христа. День прирівнюється до Великої П’ятниці.

"Люди мають пам’ятати про жертву Ісуса Христа і робити щось мінімальне, наслідуючи Спасителя” – додає священник.

Єпархія Української Православної Церкви на Львівщині має 380 парафій, 6 з них  мають храмове свято на честь  “Воздвиження Чесного Хреста”, 

У Стрийському районі є село Верхня Стинава. Мученицька парафія, бо там люди 22 роки молилися просто неба.  Зараз парафія є діючою,,- зазначає отець Юрій.


 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ