Упродовж сезону - з березня по вересень - у Львівській області фіксують від п’ятдесяти до ста випадків укусів зміями людей. Тільки за минулу добу до лікарень області потрапило п'ять осіб, які постраждали від зустрічі з гадюками.

Про це «Вголосу» повідомив голова львівського відділення Українського герпетологічного товариства Тарас Гринчишин.

Гадюка на людей не полює, вона - захищається

За словами експерта, активізація змій у нашому регіоні триває крайні років десять і пов’язана зі зміною клімату та поведінкою людей. Герпетолог каже, що останнім часом клімат стає все сухішим, отже все більше нових змій виводиться і молоді особини шукають собі нові місця для життя. Крім того, люди почали забудовувати території, де одвічно жили повзуни. То ж змії наближаються до людей, а люди – до змій.

Також до частих повідомлень про зустрічі зі зміями доклалися соцмережі й смартфони. Тепер кожен, хто має смартфон, може зафіксувати того повзуна та викласти фото або відео у фейсбуці, інстаграмі чи тік-тоці. Але навіть таке засилля фото, відео та різної інформації про змій у мережі не допомагає їм вижити: більшість людей, як тільки побачать плазуна, воліють його вбити, навіть якщо той не отруйний.

«На території Львівської області живе чотири види змій. З них отруйна тільки одна – гадюка звичайна», - каже Тарас Гринчишин.
За словами герпетолога, гадюка ніколи сама на людину не нападає, тому що та не є її здобиччю. Крім того, змія береже отруту для тих, на кого вона полює – мишевидних гризунів. Людину гадюка може вкусити тільки захищаючись. Інколи цей плазун кидається на людину не випускаючи отруту.
«Вона не може як удав чи полоз схопити, обкрутити і задушити жертву. Вона не є такою спритною як вуж, аби схопити живу жабу і проковтнути. Тому вона свою жертву кусає, відпускає і за запахом власної отрути знаходить і спокійно заковтує», - пояснює фахівець.
Водночас щороку ми маємо повідомлення від медиків про випадки госпіталізації пацієнтів, яких вкусили гадюки.

Аби змія не напала на людину на подвір’ї, Тарас Гринчишин радить навести лад: покосити траву та прибрати всі звалища дрів, дощок та каміння. Тому що саме там гадюки ховаються від загрози та вигріваються на сонці. Якщо дрова нема де сховати, то їх варто вкрити плівкою.

Але якщо господар виявить на подвір’ї кубло змій, то йому радять зробити фото і звернутися до служби з надзвичайних ситуацій.

Гадюка звичайна

Щоб сфотографувати гадюку, до неї можна підійти на відстань до метра. Вона, звісно, може кинутися вперед, але тільки на половину довжини свого тіла. А довжина гадюки – не перевищує 80 см. Щоправда, краще бути вбраним у довгі штани та захистити ноги закритим взуттям.

В деяких областях надзвичайники самі виловлюють повзунів. У Львівській – звертаються до Тараса Гринчишина та його колег. Хоча дуже часто за фото фахівці визначають, що це – не отруйні змії та просять дати їм спокій.

Якщо ж людина йде на природу, то фахівці радять вбирати закритий одяг і мати палицю, аби нею ворушити траву і листя. Змії є глухими, але вібрацію від людських кроків вони відчують і відповзуть вбік.

Туристам, які ночують в наметах, Тарас Гринчишин радить вранці обов’язково перевірити взуття, чи не заповз туди який непроханий гість. А ввечері – спальний мішок, бо гадюка може там пригрітися і спати.

Неотруйні змії

Неотруйні змії, які живуть в нашому регіоні, це – полоз лісовий, мідянка.

Полоз може сягати до півтора метра завдовжки, легко лазить по деревах, він червонокнижний вид.

Мідянка теж червонокнижний вид, зі строкатим забарвленням, завдовжки з 70 см, живе у сухих місцях між чагарниками та камінням.

І найпоширеніший вид змії, яку, чомусь, найбільше бояться та вбивають люди – звичайний вуж. Він має однотонне забарвлення спини від світло-сірого до темно-сірого, буває зеленкуватий, з цяточками. Має світлі жовті помаранчеві плями або «вушка» позаду голови. Знизу він чорно-білий, як клавіші піаніно.

Вуж звичайний

«Всі неотруйні змії є довгі, тонкі та стрункі. Тоді як гадюка достатньо товста змія з коротким хвостом. Також неотруйні змії мають круглу зіницю ока. А гадюка – вертикальну, подібну як у кота», - пояснює фахівець.
Також існує водяний вуж, який жовтих «вушок» не має. А живе в Закарпатті або на морі. Дуже часто можна бачити як він пливе, висунувши голову як перископ.

Змії у Львові

Герпетолог стверджує, що у Львові в житлових масивах змії трапляються зрідка, переважно там, де є поблизу парки.

Минулого року було кілька випадків, коли фахівців викликали забирати змій з вулиць міста і навіть з дитячого майданчика. Однак, поруч були стоянки автомобілів. Тому він припускає, що ці змії просто заповзли під капот авто, коли господарі відпочивали на природі, приїхали так до Львова і вже тут вилізли.

Також кілька разів траплялися екзотичні змії, які втекли від своїх господарів.

«Кілька років тому довелося ловити удава на проспекті Свободи. І на саме Різдво - американську королівську змію у будинку на Підзамче. Але це – неотруйні змії», - заспокоїв він.

Що робити після укусу змії. Поради

Тарас Гринчишин стверджує, що отрута гадюки звичайної у переважній більшості випадків не є смертельною. Він пам’ятає тільки три випадки на Львівщині за останні 20 років, коли люди таки померли. Це були діти чотирьох та семи років й одна доросла жінка.

Але якщо змія вкусила, то треба продезінфікувати місце укусу: протерти будь-якою рідиною, а в польових умовах можна навіть облизнути та сплюнути. Якщо укус у руку, слід познімати всі перстені, каблучки, браслети, годинник. Саму кінцівку знерухомити. Також слід багато пити, за можливістю - прийняти  антигістамінні препарати. І звернутися за медичною допомогою, особливо якщо потерпілий - дитина.

Натомість не можна ані розрізати, ані припікати місце укусу. Це призведе до більших травм і не допоможе. Не можна також накладати джгут.

«Отрута гадюки має місцеву дію. Якщо зупинити кровообіг і дати цій отруті сконцентруватися в певному місці, то може настати некроз тканин. Не слід також енергійно рухатися. Хай отрута повільно рухається і потрошку виводиться з організму», - радить герпетолог.
Щодо наслідків від укусу гадюки, то, за його словами, найважчі бувають для малої дитини чи людини з підвищеною чутливістю до отрути. Також небезпечні укуси в ділянці поблизу горла.

ІА "Вголос": НОВИНИ