Про це «Вголосу» повідомив директор Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василь Приндак.

Так, за його словами, нещодавно у Майданському лісництві в черговий раз зубри навідалися в околиці села Майдан та у село Довге-Гірське.

«Це старі зубри, яких до нас колись завезли з зоопарку. Вони не бояться людей. Навпаки, вони потребують спілкування, адже основні стада їх вигнали. Якби вони були зовсім дикими, то ховалися б у лісі. А ці – потребують товариства, нехай і людського», - каже він.

Василь Приндак говорить, що тварин у парку підгодовують. Проте старі зубри, наївшись на полонині, все одно навідуються до людей та ласують сіном, яке господарі заготовили для своєї худоби, обгризають молоді пагони плодових дерев.

Старі зубри у Сколівських Карпатах мають що їсти. А ось спілкування їм бракує

За його словами, господарі в селах намагаються відігнати зубрів від своїх осель. Проте тварини не надто зважають на крики людей і йдуть геть тільки, коли самі того хочуть. Рогаті побоюються тільки собак. Тому лісники переживають, що сполоханий собаками зубр може побігти й наробити шкоди, як от покалічити дитину, яка трапиться на його шляху.

«Зубри досить спокійні. Але якщо їх спровокувати, то вони можуть  повестися агресивно. Вони ж дуже великі», - каже директор парку.

Тому, за його словами, в парку сподіваються на виділення коштів з обласного бюджету для створення вольєру, де би ці два стареньких зубри могли мешкати. А туристи б мали гарну забаву – безпечне милування тваринами зблизька.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Сколівських Карпатах мешкає два стада зубрів. Але жодне з них не прийняло  двох старих самців, які блукають самотньо коло людських осель.

ІА "Вголос": НОВИНИ