10 тонн сіна, 7 500 кг буряка, 4 000 кг капусти білокачанної та 3 750 кг кукурудзи заготовили для зубрів, які мешкають у Національному природному парку «Сколівські Бескиди».

Як повідомив «Вголосу» директор парку Василь Приндак, зараз тут мешкають 37 особин. Це – два окремих стада і ще два старих зубри, яких жодне стадо не хоче приймати до себе.

Самі ці старі зубри час від часу приходять до людських осель та роблять збитки.

За його словами, всі зубри дикі й зустріч з ними не віщує нічого хорошого.

Зубри
Зубри не полюбляють товариства людей

Василь Приндак нагадав, що у 2009-2010 роках до парку завезли зубрів, які виросли у зоопарку. Вони були відносно контактними, але з часом здичавіли.

«У сімдесятих роках до нас завезли зубрів. Але старе стадо почало вироджуватися, тому треба було ввести нову кров. Було розроблено спеціальну програму. Але допоки нових зубрів привезли, то старі померли», - розповідає він.

Директор парку каже, що нові зубри рік жили у вольєрі й згодом їх випустили у природу. Мета була – створити природне стадо.

Друге стадо складається з зубрів, які народилися тут, в Сколівських Карпатах. Вони абсолютно не контактують з людьми та рідко приходять на підгодівлю. Тому лісники розкидують для тварин їжу у лісі.

«Для природи це дуже добре», - вважає Василь Приндак.

Щоправда, він зізнається, що ніхто на початках не мав наміру створювати два стада. Тварини самі поділилися.

зубри
Вожак у стаді зубрів - жінка, тобто, самка.

Адже, за його словами, вожаком у зубрів є самка. Коли тварини йдуть їсти, то спочатку їсть вожачка, потім – великі самці, а вже потім – всі інші. Також добре видно, що коли стадо кудись йде, то його веде самка.  

Проте п’ять років тому вона померла.

«Вона не змогла розродитися і її з’їв ведмідь. Стадо почало вибирати нового вожака. На це місце претендувало дві самки: одна з тих, що завезені, і одна молода, яка народилася тут. Кожна з них мала своїх прихильників», - розповідає директор парку.  

Тоді кілька тижнів самки з’ясовували стосунки. Зрештою, стадо поділилося на два: стару самку підтримали старші особини, молоду – молоді. Хоча є зубри, які перебігають зі стада в стадо і їдять і там, і там.

«Молоді зовсім дикі. Вони тримаються більше приполонинної території», - говорить Василь Приндак.

За його словами, це – нормальний процес. Адже у більшості тварин завжди керує самка.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у парку «Сколівські Бескиди» до фотопастки втрапили ведмежата-трійнята. 

ІА "Вголос": НОВИНИ