500 тисяч гривень потрібно Національному природному паркові «Сколівські Бескиди», аби побудувати вольєр для двох старих зубрів, яких вигнали зі стада.

Як пояснив «Вголосу» директор парку Василь Приндак,  цих двох зубрів стадо відігнало. І тепер, аби прогодуватися, тварини ходять у село і завдають збитків: обгризають фруктові дерева, з’їдають сіно, яке господарі заготували для своїх тварин.

«Вони вже старі, знайти їм їжу для себе важко. Ми їх підгодовуємо. Але вони все одно йдуть в село, де й харчуються», - каже Василь Приндак.

зубри
Зубр важить до 900 кілограмів і зовсім не боїться людей

За його словами, селяни відганяють тварин у ліс. Проте зробити це не просто: один зубр важить до 900 кілограмів і абсолютно не боїться людей.

«Ми підозрюємо, що один із цих зубрів – Шах. Це ім’я таке.  Його завезли колись до нас з зоопарку», - розповідає фахівець.

За його словами, зубри, які народилися у неволі, мають імена. Так зоологи визначають родоводи зубрів.

«Імена зубрів одного роду, виведених у неволі, починаються на ту саму букву. Зубри, котрих нам завезли з Німеччини, називалися на букву «т» - Тіра, Таля та інші», - згадує Василь Приндак.

Проте з часом зубри погубили свої бірки. А коли стало здичавіло, то фахівці перестали давати зубрам імена. Адже простежити у дикому стаді, від якого саме зубра народилося маля, неможливо: зубри не підпускають до себе людей.

зубри
Зубри ходять в село та роблять збитки людям

Що ж стосується цих двох особин, які ходять у село, то вони не бояться людей і не є агресивними. Тому у парку мають намір відселити їх у вольєр та дозволяти туристичним групам милуватися тваринами.

«Є великий попит від туристів та туроператорів на те, аби ми водили їх до зубрів. Але до вільного стада ми людей не будемо водити. Це – небезпечно як для людини, так і для тварин», - пояснює директор парку.

А ось коли депутати Львівської обласної ради виділять кошти, то в парку огородять три гектари лісу, де старі зубри почуватимуться вільно і в безпеці, а люди матимуть змогу побачити тварин.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», кілька років тому у парку «Сколівські Бескиди» одне велике стадо зубрів поділилося на два: старі зубри обрали жити зі старшою самкою, а молоді пішли за молодшою.

ІА "Вголос": НОВИНИ