Як пише «Православіє в Україні», саме цього дня людство в особі Діви Марії дізналося від архангела Гавриїла про народження Спасителя. Натомість Бог через свого посланця отримав благу звістку від Діви Марії про те, що вона з радістю і смиренням приймає це Боже Благословення. Це свято було встановлено в глибокій древності – про нього достовірно відомо вже з ІІІ століття, але в різних християн звалося воно по-різному: Зачаття Христа, Благовіщення про Христа, Початок Спасіння. І лише від VII століття і на Сході, і на Заході його почали називати Благовіщенням Пресвятої Богородиці.

Цього дня вшановують також материнство і жіноцтво в особі Пречистої Діви Марії. Свято має назву Благовіщення, і це слово співзвучне до назви великої Книги, на якій тримається усе християнство. Грецькою мовою ця Книга називається Євангеліє, а свято Благовіщення – «Євангелізмоз», тобто – Блага Звістка.

Щодо народних традицій святкування цього свята, то їх існує чимало. Розводять багаття, в яких спалюють різні предмети, що символізує спалювання зими і зігрівання весни. Водять хороводи, співають. Однак ці звичаї, що стосуються стихії вогню, перейшли з язичництва і їх не схвалює Православна церква. У ніч на свято Благовіщення в 2016 році можна випрошувати собі славу. Оскільки раніше вважали, що тоді прийде багатство і щастя. Тому шукали яскраву зірку в небі й голосно вигукували прохання, звернене до Бога, про дар слави собі. Є очисний обряд: відпустити птахів на волю, що символізує звільнення, дароване Богом людям, від гріха і смерті. В цей день усяку роботу вважали гріхом. Дівчатам навіть не дозволяли розчісуватися: вважали, що так коротшає життя – на Благовіщення птиця гнізда не звиває, дівчина коси не заплітає.

Також вважали, що на Благовіщення навіть грішників у пеклі перестають мучити та дають їм відпочинок і свободу. Окрім того, не можна нічого і нікому позичати в це свято, інакше будинок ваш стане бідний. Будь-які справи на Благовіщення призведуть до невдачі.

Народ радить не проклинати зиму на Благовіщення, оскільки в цьому разі вона може передумати й повернутися.

ІА "Вголос": НОВИНИ