В решті-решт Сполучені Штати Америки прийшли до висновку, що Україну треба, все-таки забезпечити необхідною зброєю.

Учорашнє підписання президентом США Байденом закону про запровадження ленд-лізу для України, все одно не викликало особливого ажіотажу, хоча і є знаковою подією, що здатна змінити хід війни. Причина ж ховається значно глибше і розпочалось усе давно..

Недовіра до України, як боєздатної одиниці, постійна пересторога, що техніка потрапить до рук окупанта після миттєвої капітуляції України, що іще «плели на вушко» продажні радники президентам?

Дуже сумно чути від деяких західних країн, від деяких лідерів, про те, що треба розслідувати ситуації терору в Україні. Невже українцям треба далі ще щось доводити? Те, що століттями є очевидним, що людям стріляли в потилиці, що їх катували, морили голодом, зв’язували руки і розстрілювали та гвалтували на очах їх дітей, що вони вмирали насильницькою смертю. В часи голодомору - це робила росія, в часи другої світової - це робила росія, в часи повоєнні 50-70 - це робила росія, з 2014 року це знову відкрито робить росія. Питання захисту України завжди було і залишається максимально актуальним.

Чи зможе це підписання і така допомога вирішити долю цього протистояння, яке колись було вирішальним у другій світовій війні. Поряд із цими дуже очікуваними, але разом з тим багатозначними та невпевненими рішеннями світової спільноти факт геноциду українського народу, третього після голодомору і голокосту є очевидним і однозначним.

Раніше в етері телеканалу НТА у народному толк-шоу «Говорить Великий Львів» гостру заяву зробила Оксана Юринець, народний депутат України VІІ скликання, голова обласної організації партії «Удар»:

«Це третя історія в світі, яка показує, що це є злочин проти людяності, що це геноцид. Нам дають зброю наші партнери і зі Сполучених Штатів і з Європи, але дуже довго. І треба розуміти, що хто сьогодні не підтримує, не засуджує те, що відбувається в Україні і не підтримує України з точки зору її спроможності захищатися, він має вибирати сторону співучасника», - заявила в етері Оксана Юринець

То як же довго вагався західний світ? Журналісти «Вголос» натрапили на відеоматеріал сесії Верховної Ради України від квітня 2014-го року, де виступав голова політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок:

«Ми пропонуємо звернутись до Конгресу Сполучених Штатів Америки з закликом відродити у форматі так званої антипутінської коаліції принцип »ленд-лізу«. Цей принцип передбачає, що країна, яка потерпає від агресора, але не має достатньої кількості фінансів для закупівлі військового озброєння може позичити ці кошти в інших країн»

І от в якусь мить усе відразу стало зрозумілим. То яким буде ставлення сучасних українців до заходу після закінчення війни? І чи побіжать дрібні політикани кланятись в ноги та дякувати за таку потрібну та вчасну допомогу? Усе покаже час.

 

Раніше «Вголос» уже писав про справи ленд-лізу, подаючи аналітичні роздуми фахівців у студії проєкту «Говорить Великий Львів».

Також сьогодні читайте про історичну мить підписання Байденом закону про ленд-ліз.

ІА "Вголос": НОВИНИ