Провідна тема розмов гостей на найбільшому майданчику Заходу України для політичних розмов, головному майданчику інформаційної тероборони, ухвалення Сенатом США ленд-лізу, тобто спрощеної процедури передання зброї для України.

Дискусії, бесіди та аналіз досвідчених та відомих людей, спеціалістів та фахівців у студії проєкту «Говорить Великий Львів» на телеканалі НТА.

«В решті решт Сполучені Штати Америки прийшли до висновку, що Україну треба, все-таки забезпечити необхідною зброєю і ми говоримо про те, що все, крім атомної бомби», - заявив перед етером Руслан Кошулинський, старший сержант ЗСУ, віце-спікер парламенту VІІ скликання.

Отже, необмежене постачання зброї в Україну у руки президенту Джо Байдену передав Сенат США. Чи зможе таке рішення і така допомога вирішити долю цього протистояння, яке колись було вирішальним у другій світовій війні. Поряд із цими дуже очікуваними, але разом з тим багатозначними та невпевненими рішеннями світової спільноти факт геноциду українського народу, третього після голодомору і голокосту є очевидним і однозначним.

«Це третя історія в світі, яка показує, що це є злочин проти людяності, що це геноцид. Нам дають зброю наші партнери і зі Сполучених Штатів і з Європи, але дуже довго. І треба розуміти, що хто сьогодні не підтримує, не засуджує те, що відбувається в Україні і не підтримує України з точки зору її спроможності захищатися, він має вибирати сторону співучасника», - заявила в етері Оксана Юринець, народний депутат України VІІ скликання, голова обласної організації партії «Удар»

Станом на зараз в Україні чітко знають що саме, скільки і яких видів озброєння є потрібно, тому таке зняття певних обмежень дасть можливість вистояти та перемагати.

«Бачите, як діє світове співтовариство? Коли вони бачать, що в нас є якісь успіхи і що ми можемо боротися, вони нам допомагають, а як би вони нам допомогли трошки скоріше, то було би менше жертв українських. Ми вдячні, бо без цього нам би взагалі було дуже важко вистояти. Росія насправді це ракова пухлина, яка пускає метастази і, якщо її не вчасно лікувати, то ці метастази своїми коренями минуть Україну і підуть в Польщу, Європу, потім огорнуть увесь світ. Тому: ленд-ліз – так!», - аналізує Микола Княжицький, народний депутат України з «Європейської солідарності».

Дуже сумно чути від деяких західних країн, від деяких лідерів, про те, що треба розслідувати ситуації терору в Україні. Тобто українцям доведеться ще доводити те що є очевидним, що людям стріляли в потилиці, що їх катували, зв’язували руки і вони там вмирали насильницькою смертю. Проте, питання захисту залишається максимально актуальним.

«Я розумію, що нам бракує зброї і зараз вживаються безпрецендентні кроки зі сторони дипломатичної служби. Ленд-ліз це позитивний крок, але це, як кажуть, лише перше читання, тому, що це тільки Сенат, має ще бути Нижня Палата, яка зараз на 2 тижні піде на канікули, і якщо вони зараз не встигнуть проголосувати, то цей ленд-ліз буде як закон лише за два тижні, а у нас за цей час можуть відбутися важливі події у військовому плані», - трохи притушує радісні емоції Тарас Батенко, народний депутат України, «За майбутнє».

У боротьбі за країну немає жодної людини в Україні, яка зараз не патріотично налаштована чи не докладається до того, щоби наша країна перемогла. Боротьба іде не за путінську Україну, і не за державу, в якій доведеться бути рабами.

«Ми сьогодні закладаємо дуже серйозні підвалини майбутньої України і кожному з нас хотілося б досягнути двох речей: миру і перемоги. Місяць тому ми чули, що нам ніхто не допомагає. Ні, нам допомагають і будуть помагати і ми повинні вимагати, щоби помагали якомога більше, якомога швидше і якомога частіше, бо в цьому є потреба Збройних Сил України, які зупинили агресора своєю мужністю, героїзмом і стійкістю. Тепер нам потрібна для цього підтримка. Нам потрібні «Стінгери», нам потрібні «Джавеліни», нам потрібен «Зоряний слід», нам потрібна далекобійна артилерія, нам потрібні танки і ракети. І всі ці речі ми маємо вимагати у всього цивілізованого світу», - підсумував тему ленд-лізу Олег Синютка, народний депутат України, перший заступник голови партії «Європейська солідарність»

Читайте на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ