Кожного разу Львів усуває наслідки природних катаклізмів, як от буревії, що ламають дерева та затоплюють вулиці. Натомість потрібно передбачати та не допускати цих наслідків.

Так вважає автор електронної петиції «Львову потрібен план дії для протидії негоді», Микола Рябика. Петиція була зареєстрована 7 липня 2021 року та 3 вересня набрала необхідних 500 голосів. То ж тепер депутати Львівської міськради повинні розглянути цю петицію.

Під час засідання постійної депутатської комісії законності, депутатської діяльності свободи слова та безпеки Львівської міської ради Микола Рябика нагадав, що все частіше Львів потерпає від негоди: аномальні температури, руйнівні підтоплення, несподівані буревії, рекордні заметілі несуть не тільки колосальні збитки для міської економіки, але й безпосередню загрозу для здоров’я та життя мешканців. А причина подібних негод - зміна клімату. І за прогнозами вчених у наступні роки її вплив на наше повсякдення буде тільки посилюватися через переважання штучних поверхонь, відсутність достатньої кількості водойм, непристосованість інфраструктури міста до погодних викликів та непріоритетність проблеми для органів місцевого самоврядування.

«У Львові немає структури, яка б моніторила, тобто, збирала інформацію, контролювала та радила що потрібно робити. Ми умовно його називаємо Кліматичний офіс. У багатьох країнах Європи є такі офіси», - каже він.

Тому він пропонує провести дослідження вразливості Львівської МТГ до наслідків кліматичної зміни: це дозволить зрозуміти перелік найбільших ризиків та питань, що потребуватимуть першочергового реагування; розробити та затвердити План адаптації до наслідків кліматичної зміни зі встановленням конкретних цілей адаптації: так буде створено набір конкретних дій та інструментів пристосування громади до наслідків зміни клімату (збільшення озеленення для охолодження та затінення територій, створення біодренажних та вдосконалення каналізаційної системи задля раціонального використання дощової води тощо); створити відповідальну за кліматичну політику інституцію, наприклад, Кліматичний офіс. Це дозволить вчасно та системно збирати дані, напрацьовувати рекомендації щодо покращення діяльності структур міста у контексті адаптації, залучати грантові кошти на реалізацію конкретних дій, здійснювати інформаційно-просвітницьку діяльність та контроль за дотриманням впровадження Плану адаптації тощо.

Наразі депутатська комісія підтримала створення Кліматичного офісу у Львові. Але рішення повинні затвердити під час сесії.

Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», влітку під час бурі під уламками дерев у Стрийському парку загинула молода пара.

ІА "Вголос": НОВИНИ