[media=119542,119545,119550,119553,119556,119558] 

Про це наголосив народний депутат від фракції ВО «Батьківщина» Сергій Соболєв на сьогоднішньому з’їзді своїх однопартійців із трьох областей у Львові, передає кореспондент «Вголосу».

«Ми вважаємо, що залишились лічені дні, коли можна вирішити цю кризу політичними методами. Як би уряд не хотів довести, що коаліція далі існує, якщо ми відкриємо Конституцію і закон про регламент, то стане зрозуміло, що 17 березня остання дата, після якої у президента з’являється право або розпустити парламент, або піти на екстраординарні заходи. Бо парламент не зможе працювати без наявної коаліції», – пояснює Сергій Соболєв.

Відтак партія ВО «Батьківщина» вбачає три варіанти виходу з цієї політичної кризи. Перший – це те, що вони пропонували від початку – обрання технократичного уряду, який міг би за рік роботи провести все те, що обіцялося за останні два роки. Другий варіант – тотальне переформатування коаліції, яке можливе лише у межах тих п’яти фракцій, які входили в неї й подальше формування політичного уряду.

«Але цей варіант, на жаль, не виправдав себе з урядом Яценюка і привів до тотального краху та безвідповідальності міністрів, обраних за партійними квотами», – каже нардеп.

Третій варіант –  це повне перезавантаження  і парламенту, й уряду.

«Ми не виключаємо цей варіант, якщо після 17 березня коаліція не зможе почати роботу в новому вигляді. За моїм прогнозом, у парламенті немає навіть 150 голосів, які готові підтримати цей уряд. Такого  низького рівня довіри у діючого Кабміну ще не було за всю історію. Кожен із цих варіантів має свої плюси й мінуси. Аргументи про те, що проводити вибори під час війни не можливо заперечили троє попередніх виборів, двоє з яких були позачерговими. Будь-які інші аргументи, що цей парламент зможе працювати й без коаліції, шукаючи голоси на стороні, на мій погляд, теж не спрацюють», – пояснює Сергій Соболєв.

Він додав, що «Батьківщина» схиляється до варіанту перезавантаження коаліції і створення нового уряду. «Він дозволяє хоча б на якийсь час зробити те, що не зробить політизований уряд, який думає лише про рейтинги і наступні вибори.

17 березня вирішальна дата, коли український політикум повинен для себе прийняти рішення: нова коаліція і новий ряд чи повне перезавантаження і перевибори парламенту. Я вважаю, що і перший, і другий варіант у цих мовах є прийнятні. Бо кожен черговий тиждень і місяць розмов приведе до того, що ми в кінцевому варіанті все одно закінчимо перевиборами, лише під Новий рік. Але тоді новий уряд не встигне ні бюджет підготувати, ні нову податкову систему. Тому до 17 березня має бути відкрита відповідь: нова коаліція і уряд  в межах цього парламенту, якщо це не вдається – тоді перевибори і не боятися цього. Адже краще 60 днів неспокою, ніж абсолютно розбалансована система», – наголосив Сергій Соболєв.

Власне, сьогодні до Львова приїхали депутати від «Батьківщини» всіх рівнів із трьох областей – Львівської, Тернопільської та Волинської  для обміну думками, вироблення єдиного механізму спільних дій. Окрім порушених політичних питань, прибічники Юлії Тимошенко сьогодні у Львові обговорювали такі напрямки: тарифна політика, комунальне господарства, земельні відносини та аграрна реформа, а також питання бюджету місцевих рад.

Не обійшлося й без теми боротьби з корупцією. «Боротьба з корупцією має розпочатися з вищих щаблів влади, а також потрібно ліквідувати базу для її існування. До тих пір, доки буде база для корупції, яка, на жаль, не змінена завдяки реформам, це і питання дерегуляції, зняття обмежень, реформування галузі охорони здоров’я, освіти, без цього рух вперед неможливий», – наголосив Сергій Соболєв.

Лідер партії ВО «Батьківщина» на Львівщині Михайло Цимбалюк також додав, що для боротьби з корупцією передусім потрібно змінити систему: «На жаль, ми змінюємо людей при старій системі, які з часом волею-неволею з головою входять в цю корупцію. Потрібно змінити саму систему, яка не дасть можливості будь-якому чиновнику не залежно від прізвищ створювати чи чинити корупційні дії».

Народний депутат Вадим Івченко зосередився передусім на питанні аграрної реформ. На його думку, розмови уряду про продаж землі в нинішній час – це зрада, адже в теперішній економічній ситуації в Україні робити це неприйнятно, до того ж це порушує законодавчі норми, а саме мораторій на продаж землі.

Загалом це друга така кущова нарада «Батьківщини». Перша відбулася у Сумах, а всього їх має бути п’ять.

ІА "Вголос": НОВИНИ