Станом на сьогодні в Моршині 27 хворих на коронавірус. З них лише одна людина, яка не вакцинувалася раніше. Саме вона і перебуває в лікарні з середньою тяжкістю перебігу хвороби.

Міський голова Моршина, Руслан Ільницький розповів в прямому ефірі програми «Говорить Великий Львів» на телеканалі NTA, як місту вдалося стати «білою» плямою на карті України.

Не тільки вакцинація

Пілотний проєкт МОЗу

Українське курортне містечко Моршин на Львівщині стало пілотним проєктом Міністерство охорони здоров’я України. Зі слів міського голови, саме через це місто отримало мало дозвіл вакцинувати все доросле населення ще з квітня 2021 року, тоді як по всій території Україні спочатку щеплення робили категоріям населення, які найбільш вразливі до коронавірусу.

“Об’єктивно ми мали більше часу, адже розпочали вакцинацію від коронавірусу всього дорослого населення ще 13 квітня 2021 року. Це одна з ключових причин такої позитивної динаміки сьогодні”, – пояснює Руслан Ільницький.

Успішна кампанія з вакцинації

Як розповів міський голова, невелика територія міста також зіграла на руку кампанії з вакцинації. Ще у березні в місті розгорнулась активна кампанія з вакцинації, де мобільні групи з сімейними лікарями здійснювали обдзвони всіх без винятку пацієнтів, пояснюючи важливість щеплення від Covid-19.

“Саме у Моршині чи не найбільший відсоток по Україні укладених декларацій з сімейними лікарями. Це також зіграло нам на руку, адже ми змогли подзвонити кожному жителю і поговорити з кожним особисто. Ця кампанія з вакцинації дуже нагадувала виборчу – білборди, флаєри і намети з лікарями, які перехоплювали людей і спілкувались з ними”, – розповідає міський голова Моршину Руслан Ільницький.

Економічний чинник як причина високого відсотка вакцинованих

Також до причин успіху міський голова додає – економічний чинник як один з ключових. З його слів, влітку 2021 року всі санаторії були закриті і дуже багато людей втратили основне місце праці. Таким чином люди були мотивовані вакцинуватися якомога швидше, щоб вийти на роботу, адже санаторії приносять основний дохід для більшості містян.

Руслан Ільницький також додав, що туристи не мали жодних обмежень крім загальнодержавних – носіння маски в приміщеннях та дотримання соціальної дистанції.

Нагадаємо, що Моршин є єдиним містом в Україні, де вакцинували понад 75% дорослого населення.

ІА "Вголос": НОВИНИ