Війна, яка прийшла в Україну, багато кого поставила перед вибором: як бути і що робити? Волонтери, військові, силові структури стали на захист Батьківщини у прямому сенсі слова. Бізнес, який рятує економіку, наближає спільну перемогу на своїй ділянці фронту.

За даними Київської школи економіки, збитки від руйнувань будівель та об'єктів інфраструктури сьогодні становлять 105,5 млрд доларів. У той же час, загальні втрати перевищують 600 мільярдів. Для відродження країни буквально з попелу будуть потрібні колосальні зусилля. Але ж українці сильна нація.

«Дати ворогові відсіч у найскладніших економічних умовах – це виклик, який сьогодні став перед українським бізнесом, - переконаний Марк Марченко, запорізький підприємець, генеральний директор компанії-забудовника Sensar. – І це надихає нас дати бій агресору в економічній площині. З цією метою ми поставили собі за мету об'єднати малий і середній бізнес для ефективної боротьби».

Конкретною реалізацією цього плану стала зустріч бізнес-спільноти, яку команда Sensar організувала та провела у Львові в Bankhotel. Участь у ній взяло близько 100 бізнесменів та інвесторів з усієї України. Власники успішних компаній поділилися досвідом організації, утримання та передислокації бізнесу в умовах війни. Модераторами дискусії виступили: інвестор та забудовник з багаторічним досвідом у нерухомості Денис Фетісов, співзасновник та CEO технологічної (IT) компанії TechVision Андрій Денисов, засновник та власник міжнародної групи IT-компаній Foodex.24, Powercode Владислав Савченко, керуючий партнер в УкрІнвестКлубі Дмитро Карпіловський.

Основними темами розмови стали питання утримання бізнесу в період війни, інвестиції та стартапи у воєнний час, ризики інвесторів та способи їх зниження, перспективи ринку нерухомості після війни, підтримка командної єдності у складний час.

Продуктивне спілкування стало початком амбітного плану, який розробила команда Sensar – створити широке бізнес-ком'юніті, учасники якого зможуть обмінюватися досвідом, ідеями та надавати один одному підтримку, розпочинати спільні бізнес-проекти та залучати інвестиції. Крім того, на думку багатьох, це дозволить зробити ефективне імпортозаміщення російських товарів.

Резюмуючи зустріч, Марк Марченко підкреслив, що український бізнес, інвестори мають багато роботи після перемоги, однак, додав він, не менш важливо діяти спільно вже зараз.

«Від цього залежить, як скоро повернеться наше життя на довоєнний рівень, а потім ще й покращиться, - акцентував він. - Попри сталу конкуренцію у бізнесовому середовищі, я бачу, що ми готові до цього».

Небачена згуртованість українців навколо майбутньої перемоги вселяє надію на те, що Україна підбадьориться і стане по-справжньому сильною, економічно розвиненою європейською державою. Саме ця віра та впевненість стала основним лейтмотивом зустрічі, організованої компанією-забудовником Sensar. І з кожною новою зустріччю учасників цього бізнес-фронту буде дедалі більше.

ІА "Вголос": НОВИНИ