Місцеві органи самоврядування – основні відповідальні за чистоту на вулицях. Утім, такі масштабні проєкти, як облаштування і рекультивація полігонів, будівництво сучасних сміттєпереробних заводів, мають відбуватися за фінансової підтримки держави.

За словами керівника фракції «Народний контроль» у Львівській міській раді Валерія Веремчука, сміттєва криза, яку пережив Львів, – прямий наслідок безгосподарності і небажання виконавчої влади діяти на випередження проблеми. Водночас приклад Львова мав би стати поштовхом вирішувати сміттєву проблему і на державному рівні. Адже схожа ситуація може виникнути в інших містах.

«Ця проблема стосується екологічної безпеки країни. По всій країні розростаються стихійні звалища. Натомість бракує полігонів. Ті, що є, – застарілі і переповнені відходами. Сміттєпереробних заводів нема. Тому я переконаний, що має бути і державна програма підтримки проєктів облаштування, використання і рекультивації регіональних полігонів, будівництва сучасних, екологічно безпечних сміттєпереробних заводів у країні. Інакше Україна потоне у смітті», - наголошує Веремчук.

Він нагадав, що з 1 липня Львів – сам господар своєму сміттю. Повноваження з його вивезення повернулися до мерії. І ніхто не знімає відповідальності з міста і місцевого самоврядування за чистоту на вулицях, але на законодавчому рівні і на рівні державної політики це також має стати одним із пріоритетів.

«Ми з колегами і я особисто зробили все, щоб у Львові було чисто. А вже сьогодні напрацьовуємо механізми вирішення сміттєвої проблеми, який буду реалізовувати через парламентські можливості», - додав Валерій Веремчук, який кандидує у народні депутати по 116-ому виборчому окрузі.

Нагадаємо, фракція «Народний контроль» у Львівській міській раді одразу після Грибовицької трагедії вимагала оголосити міжнародний інвестиційний конкурс на будівництво сміттєпереробного заводу. Також депутат фракції, голова екокомісії Ірина Оршак стала автором Концепції про обовʼязкове сортування відходів у Львові. З вересня минулого року Веремчук закликав мерію підготувати ретельний план дій поводження зі сміттям з 1 липня, аби «львівʼяни бачили чисті вулиці, а не чули політичні заяви».

ІА "Вголос": НОВИНИ