У Львові розпочався опалювальний сезон. У зв'язку з підняттям тарифів на тепло мешканців міста найбільше турбує якою буде ціна за опалення в цьому сезоні та чи очікувати допомогу від міста.

В Україні зросла ціна газу, а в Уряді регулювання та компенсацію високих тарифів скинули на місцеві бюджети. Проте виявилося, що для ОСББ, які мають власні котельні, у законі прописані такі ж тарифи, як для комерційних підприємств, а не як для населення. Відповідно у цьому опалювальному сезоні мешканці таких будинків отримають платіжки за опалення із шаленими цифрами.

Зростання вартості біржової ціни газу в Європі. Фото: аналітичний портал "Слово і Діло".

Редакція «Вголос» поспілкувалась з Уляною Пак, депутаткою ЛМР від фракції «Європейська Солідарність», стосовно цієї ситуації. За якою ціною ОСББ куплятимуть газ та якою буде компенсація для мешканців Львова?

Уляна Пак: фото - Facebook




За якою ціною львів’яни отримуватимуть газ?

Потрібно розділити два моменти. Перше - це комунальні підприємства “Львівтеплоенерго" та “Залізничнетеплоенерго”, які продають населенню не газ, а тепло. Ці комунальні підприємства купують газ для львів’ян за тарифом - 7,42 грн, для бюджетних установ ціна становить 16,8 грн, а для інших по 25 грн і вище. Зрозуміло, що мешканець не купує газ, а вже послугу теплопостачання. Відповідно 1 Гкал. для населення має коштувати 16, 8 грн. Це означає, що транспортування також виросло. Туди входить заробітна плата та всі витрати, які несе підприємство.

Тому ми розуміємо, що вартість газу буде зростати. Але питання в тому, що супутні витрати по постачанню газу, а це підняття тарифу по транспортуванні, воно все-таки може бути частково покладено на місцеві бюджети. Якщо говорити про бюджетні установи, то вони отримуватимуть газ по 16,8 грн. Але якщо ми вже говоримо по ОСББ, які мають дахову котельню або котельню у своїй будівлі, то відповідно вони купляють газ. Проблема є також в тому, що для них є певні ліміти, коли вони можуть купляти газ за низькою ціною. Якщо вони виходять за ці межі лімітів, то далі газ постачається за вищою ціною.

Така сама ситуація і з нашими теплоенерго. Якщо населення буде потребувати більше газу ніж передбачено лімітами, то вартість газу зростатиме. Тому, як говорять чиновники міськради та кабінету міністрів, ці ліміти визначались аналізуючи три попередні опалювальні сезони. Але наразі ми не знаємо, наскільки холодною буде ця зима і чи зможемо вкластись в ті ліміти, які передбачені меморандумом та рішеннями Кабінету Міністрів.

Враховуючи цю ситуацію, розкажіть як буде постачатись тепло підприємствам?

Якщо ж говорити про малий та середній бізнес, то вони зараз змушені купляти газ за ринковими цінами. Десь називали цю ціну по 35 000 грн, а дехто може укласти угоду по 40 000 грн. Були випадки коли, наприклад, власник магазину дитячого одягу чи іграшок повинен був на листопад укласти договір про купівлю газу по 48 000 грн. Тобто, залежно від того, яка ситуація на енергетичній біржі. Відповідно різниця може бути у вартості. Тут проблема полягає в тому, що Кабінет Міністрів України та профільні міністерства не передбачили жодної компенсації для малого та середнього бізнесу.

Тобто, коли ми говоримо про готелі, ресторани, магазини, пекарні та будь-які невеликі підприємства, то вони не мають жодної компенсації різниці вартості цього газу. Ми маємо розуміти, що ключовою проблемою є те, що малий та середній бізнес зрозуміє, що цей тягар їм не підсильний, то вони зможуть закриватись. Люди будуть йти у відпустки власним коштом, а підприємства будуть закриватись й відповідно працівники не сплачуватимуть податки і таким чином бюджет не буде наповнений для того, аби покривати різницю в тарифах навіть для населення.

Ми розуміємо, що у Львові бюджет великий, але все залежить від того, наскільки добре сплачуються податки у місті та наскільки високі зарплати Адже 60% бюджету Львова це є податок з доходів фізичних осіб. Якщо працівники перестануть отримувати заробітну платню, а невеликі підприємства закриються, то зрозуміло, що вони не зможуть сплачувати податки на розвиток міста. 

А як бути великим підприємствам?

Говорячи про великі підприємства промисловості, то так само держава не передбачила жодної компенсації для них. Тут теж є розуміння, що вони можуть зупиняти свою роботу.

Чи можливе внаслідок цього зростання цін?

Звичайно. Адже у вартість будь-якого товару чи послуги закладаються витрати. Якщо пекарня для того, аби спекти хліб купуватиме газ за вищими цінами, то зрозуміло, що вартість базових продуктів зростатиме.

Ті, хто не закриють свої підприємства, то будуть змушені підняти вартість тих товарів, які вони продукують та вартість послуг, які вони надають. Ми розуміємо, що це такий взаємопов’язаний цикл і дуже багато інших супутніх негативних наслідків може тягнути підвищення газу. Тому, від держави має бути розуміння того, яким чином вона підтримуватиме малий та середній бізнес, а також великі підприємства. До того, коли ми говоримо про населення, то зрозуміло, що якщо буде зростати вартість енергоносіїв, то потрібно це компенсувати субсидіями.

Але протягом останніх років кількість субсидій зменшується. Адже процедура надання їх стає все складнішою і все менше домогосподарств може отримати таку субсидію. Банально до нас звертаються мешканці з приводу того, що вони не мають можливість отримати субсидію. Для того, щоб підтримати населення потрібно переглянути підходи до призначення субсидій.

Чи зміниться вартість газу для ОСББ?

До нас звертались ОСББ, які купують газ, адже мають власні котельні. В таких ОСББ по Україні проживає близько 500 тис. людей Відповідно у вересні та жовтні вони отримували газ за цими комерційними тарифами. Станом на зараз мова про компенсації з місцевого бюджету не йде. Адже ми розуміємо, що величезна сума має бути оплачена, для того, щоб забезпечити населення за рахунок теплоенерго. Звичайно потрібно вирішувати питання з ОСББ. Тобто питання лімітів та забезпечення можливості купівлі цього газу мають бути обговорені в найвищих кабінетах.

Адже коли ОСББ не зможуть за відповідними тарифами для населення купляти цей газ, то не буде рівного ставлення до всіх громадян. Тобто, якщо ви живете в будинку, який опалюється централізованим опалення, то так ви купуєте газ по нижчому тарифу. Але коли ви маєте котельню в будинку, яка в ідеалі повинна бути більш економною, то мешканці мають платити по 8 000-9 000 за опалення. Звичайно це є неправильно. Тому спочатку має на це звернути увагу держава.

Якщо ж в, крайньому разі, цю підтримку не можна буде отримати від держави, то ми будемо розглядати питання допомоги львів’янам з місцевого бюджету. Станом на зараз таких ОСББ є близько 20-ти. Їхня кількість не є дуже великою, але масштаб проблеми у всій країні є серйозним. Ми сподіваємось, що ці проблеми будуть вирішені на найвищому рівні. 

Чи відомо, якою буде сума компенсації за весь опалювальний сезон?

Зараз є розуміння того, що Львів буде змушений компенсувати різницю в тарифі від пів мільярда до 800 мільйонів гривень. Ми розуміємо, що ця сума буде вилучена з бюджету розвитку. Тобто, місто замість того, аби розвиватись, буде покривати різницю тарифів за опалення. Ми знаємо, що з бюджету розвитку ми багато чого компенсовуємо. Наприклад, громадський транспорт.

Коли держава гарантує безплатний проїзд в транспорті пенсіонерам, але, на жаль, на це не виділяються кошти. Відповідно місто це також компенсовує. Таких моментів є багато, коли є певні державні гарантії, але вони не передбачують бюджетного компенсування.

Чи є зараз приблизне уявлення, яким буде бюджет розвитку в наступному році?

Станом на зараз, ми розуміємо, що ця сума буде близькою до тої, яку ми мали минулого року. Але вже зараз ми знаємо, що нам потрібно буде віддавати борги на суму 1 мільярд 180 млн за наші кредити та облігації, які місто випускало в попередні періоди. На початку минулого року таким реальним бюджетом розвитку, без облігацій він був близько 1.5 мільярда. Пізніше він трохи зріс внаслідок того, що нам все-таки залишили акциз.

Можливо в цьому році бюджет розвитку буде до 2-ох мільярдів, без запозичень. Але нагадаю
, що в нас в наступному році запуск Е-квитка. Відповідно місто повинно буде компенсувати вартість проїзду пільговиків. А це близько 500 млн грн. Питання, якщо ми забираємо 1 млрд 180 млн наших попередніх запозичень, далі в нас є серйозні зобов'язання по лізингових платежах. А станом на зараз, місто продовжує брати товари в лізинг, як, наприклад апарат МРТ для лікарні швидкої медичної допомоги. Також зараз підіймається питання, щоб ми купляли в лізинг ШВЛи. І залишається різниця в тарифах по комунальних підприємствах. Минулого року, навіть без різниці компенсації за газ, поповнення статутних капіталів наших комунальних підприємств передбачало близько мільярда гривень. Тобто, якщо ми розуміємо, що ця цифра буде зростати, то ситуація з бюджетом розвитку буде критична.

Місто не буде мати можливості ремонтувати дороги, будувати садочки та школи, здійснювати капітальні ремонти в наших будинках та прибудинкових територіях, створювати молодіжні центри тощо. Тому будуть виникати питання, щоб знову брати нові кредити. А ми розуміємо, щоб брати нові кредити - потрібно відчувати себе фінансово спроможними.

<hr />

Нагадаємо, як писав «Вголос», ще у вересні перед львівською владою постало питання визначення нових тарифів на енергоносії для населення. Під час громадських слухань щодо підвищення тарифу представники Львівтеплоенерго так і не озвучили точні цифри. 

Зауважимо також, що попри анонсований запуск у Львові індивідуальних теплових пунктів (ІТП), на які міська влада взяла кредит в розмірі 20 млн євро, початок їхньої роботи затримується. Цікаво, що «палки в колеса» для запуску запихає зокрема і ЛКП «Львівтеплоенерго». 

Щодо бюджету розвитку Львова, то ситуація з наповненням міської казни, за кошт якої мали б компенсувати різницю в тарифах для населення, залишається вкрай складною. Бюджет розвитку Львова станом на вересень був наповнений менше, ніж на половину від суми запланованих надходжень. При тому, що наступного року, за словами директора департаменту фінансової політики ЛМР Олега Іщука, з бюджету Львова на виплату боргів за кредитами, лізінгами та іншими борговими зобов'язаннями піде понад 1 млрд грн. Зауважимо, що Бюджет розвитку Львова всього трохи перевищує 3 мільярди гривень. Детальніше про ситуацію з бюджетом Львова читайте за посиланням

Читайте також: У Львові говорили про газ, якого вистачить, але він невпинно дорожчає

ІА "Вголос": НОВИНИ