У Львові можна перевірити своє здоров'я у медичних наметах

У Львові з вівторка, 24-го по суботу, 28 вересня, включно у близько 30 локаціях міста функціонують медичні намети, де кожен бажаючий може пройти базовий медичний огляд, здати аналіз крові чи пройти тест на ВІЛ-інфекцію, гепатити В і С.

Лише упродовж першого дня своє здоров'я перевірили 1741 особа.

Чи багато львів’ян вже взяли участь у такій акції і що найчастіше перевіряють містяни – далі у матеріалі.

У Львові більше 100 досвідчених медиків з міських установ проводять безкоштовні огляди у межах акції “Тиждень здоров’я”.

Як розповіла учасниця заходу лікар-епідеміолог Оля, основною функцією таких наметів є скринінг захворювань на ранніх стадіях, також містяни можуть пройти швидкий тест на гепатит B чи C, ВІЛ та сифіліс, адже саме ці захворювання є найактуальнішими.

“У нас був випадок, коли жіночка йшла з церкви, ми її переконали перевіритися. Через 15 хвилин в неї позитивний гепатит C. З нами були благодійні організації, які організували їй через короткий термін часу лікування”, - розповіла медикиня.

Найчастіше львів’яни відвідують намети, щоб перевірити рівень глюкози у крові, проте лікарі агітують одразу здавати й інші аналізи. Також як зазначив один з волонтерів пан Костянтин, люди відвідують такі акції через їхню доступність, адже звичайні поліклініки не можуть так ефективно приймати великі напливи пацієнтів.

“Люди сюди приходять, бо тут вони можуть зразу комплексно за 15 хвилин зроби те, що вони не можуть пройти за цілий день. Перед тим наша локація була в Дублянах, там буквально за один день приходило 150-170 чоловік”, - зізнався пан Костянтин.

Один з учасників акції Орест розповів, що дізнався про “Тиждень здоров’я” завдяки своїй дівчині і вирішив разом з нею пройти обстеження. Разом пара перевірила зір, тиск, здала тест на гепатит. Також, за його словами такі заходи приваблюють людей через доступність, зручне розташування та відсутність великих черг.

Медикиня Катерина у свою ж чергу вважає, що в Україні попит на такі обстеження існує через недостатню поінформованість населення з питань медичної системи.

“Дуже часто люди не розуміють, що таке сімейний лікар, що таке лікар вузької спеціальності, що таке стаціонар і що таке екстрена медична допомога”, - розповіла Катерина.

Нагадаємо, що 28 вересня, у суботу, медичні намети функціонуватимуть за наступними локаціями: вул. Кульпарківська, ТРЦ «Victoria Gardens»; вул. Стрийська, ТОЦ «Fabrik»; вул. Наукова, алея біля будинків 45-49; вул. Городоцька, площа перед Приміським залізничним вокзалом; вул. С. Петлюри (поруч з ринком «Новий»); вул. Глинянський Тракт (поруч з АТБ-маркет); просп. Червоної Калини (біля ТК «Шувар»); вул. Зелена, площа перед ТЦ «Арсен»; площа на перетині вул. Мазепи-Орлика.

Прийом у цю дату відбуватиметься з 10:00 по 15:00.

Перевіряв своє здоров'я і фотографував Дарій Грищук

ІА "Вголос": НОВИНИ