На випадок війни чи надзвичайної ситуації у Львові наповнять усі басейни, автоцистерни та спробують відновити водяні помпи.

Таке рішення ухвалила  міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Львівської міської ради.

Тож, згідно з цим рішенням, усі підприємства, установи та організації Львова повинні перевірити технічний стан свердловин на своїх територіях, аби воду з них можна було використовувати для санітарних потреб міста.

Також усі заклади освіти – дошкільні, позашкільні, професійно-технічні, виші – мають згорнути планові санітарні та ремонтні роботи у своїх басейнах і наповнити їх водою протягом місяця з моменту опублікування цього рішення, тобто до 15 березня.

Окрім цього, водою наповнять усі наявні автоцистерни для водопостачання міста.   

Були колись у Львові помпи, а тепер – нема

Також міськрада вирішила згадати, де у Львові були колись водяні помпи, з яких львів’яни набирали воду.

вода
Колись на кожному куті у Львові стояли водяні помпи

Звісно, місцеві мешканці, які давно живуть у Львові, пригадали ці водяні колонки. Так, вони стояли на куті вулиць Чайковського та Стефаника, вулиць Снопківської та Севери, на вулиці Лисенка, де брама з трояндами, на Коновальця, на Стрийській, 36, на Старознесенській, на куті вулиць Робітничої та Зв’язкової, на вулиці Сонячній, 44, на Заболотівській, на Тарнавського, 71, на куті вулиць Засядька та Карпінця, на вулиці Повітряній, на площі Галицькій,  на Устіяновича, 14, на куті Дністерської та Дунайської.

Десь понад сотню таких помп, які познищувала влада, позгадували львів'яни.

«Колись була на розі Руської та Сербської. Її ліквідували у 80-х. Родичі, які жили на Руській, розказували, що у 70-80-х роках ліквідовували ці помпи, які залишилися. Відразу після війни їх чомусь зносили за вказівками спецслужб», – каже львів’янка Людмила Федяй.

Зносити міські колонки почали, як пояснювали в міськраді, через те, що міська вода не відповідала бактеріологічним стандартам, тож побоювалися спалаху у місті різних хвороб.

вода, помпа
Ця помпа працювала до 2010 року

Тобто на сьогодні, як з’ясувалося, воду для пиття львів’янам брати не буде звідки. Звісно, для прання та щоб помитися можна буде наносити воду з найближчого ставка, якщо такий є. Але, знову ж таки, якщо буде надзвичайний стан, то хто ж зважиться бігати з відрами по вулицях.  

Одна з останніх помп, яка ще працювала у 2010-2011 роках, стояла на вулиці Шевченка, 276. Її встановили поляки у часи між Першою та Другою світовими війнами.

Львів'яни також пригадують, як у 2003 році «Львівобленерго» знеструмило кілька насосних станцій «Львівводоканалу» і місто залишилося без водопостачання на добу. Тоді черги до джерел простягнулися на кількасот метрів. 

Що може статися з містом, якщо не буде водопостачання протягом кількох діб, ніхто навіть думати не хоче. 

Води з пожежної цистерни пити не можна

Як пояснив «Вголосу» речник Головного управління ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев, надзвичайники під час гасіння пожеж використовують воду з міського водогону. Коли пожежне авто під’їжджає до будівлі, охопленої вогнем, то вони підіймають люк та під'єднуються до мережі.

«Ми повідомляємо «Водоканал», вони збільшують тиск – і ми беремо звідти воду для гасіння пожежі. У мережах є спеціальні виводи для нас», – каже він.

Та якщо раптом «Водоканал» не зможе подавати воду через надзвичайну ситуацію, то працівники ДСНС використовуватимуть для гасіння пожеж воду з підземних резервуарів підприємств та інших наявних вододжерел. Таких у Львові є понад сотню. А також з озер навколо Львова.

«У нас є карта з усіма вододжерелами. Спочатку, звісно, під'єднуємося до гідранта, бо він найближчий. Якщо немає можливості взяти воду звідти, то шукаємо, що є ще. Звісно, в такому випадку треба буде використовувати більше техніки. Якщо на пожежу виїжджає мінімум дві машини, то тоді буде виїжджати мінімум чотири, тому що треба буде підвіз води робити. Одна виливає воду, інша їде заправлятися водою», – пояснює він.

Також, за словами Віталія Туровцева, надзвичайники мають автомобілі з пропареними ємностями. Туди заливають воду, яку можна використовувати для пиття. А воду з пожежної цистерни пити не можна. Але її можна використати для технічних потреб.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», вчора під час брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що Львів готовий до виникнення надзвичайних ситуацій у місті, проте не пояснив, як саме.  

ІА "Вголос": НОВИНИ