Львівські аудитори виявили в Сихівській та Галицькій районних адміністраціях фінансових порушень на суму 49,3 млн грн. Зокрема фінансові порушення знайшли при будівництві нового фонтану біля Львівської Опери.

3 серпня у Держаудитслужбі повідомили, що під час перевірки фінансово-господарської діяльності в Сихівській та Галицькій районних адміністраціях ЛМР виявили порушення на загальну суму 49,3 млн грн. Держаудитори перевіряли фінансово-господарську діяльність Сихівської РА у період з 1 січня 2017 року до 31 грудня 2020 року, а Галицької РА – з 1 січня 2018 року до 28 лютого 2021 року.

“Сихівська РА виплатила 11,9 млн грн та Галицька РА – 10,5 млн грн за чергування спеціальної техніки для зимового утримання вулиць. Фактично машини простоювали в гаражах в очікуванні на погіршення погодних умов для подальшого механізованого прибирання території. Тоді як за роботу спецтехніки, тобто фактичне прибирання, Галицька РА сплатила 5,8 млн грн та Сихівська РА – 14,7 млн грн. Водночас з 11,9 млн грн, сплачених Сихівською РА за чергування спецтехніки, майже 2,4 млн грн витрачено понад обсяги, визначені плановим кошторисом.” - мовиться в заяві Держаудит служби.

Також львівські аудитори виявили порушення при проведенні ямкового ремонту в Сихівському районі протягом 2017-2020 років та посипання вулиць протиожеледними матеріалами за температури вище нуля та утримання зелених насаджень в Галицькому районі.

Неодноразово протягом ревізійного періоду районні адміністрації поповнювали коштами статутні капітали комунальних підприємств. Зазначені кошти мали бути спрямовані на придбання основного капіталу (машин, обладнання тощо). Натомість комунальні підприємства витратили отримане на погашення поточних зобов’язань (виплату зарплати та премій працівникам, охорону приміщень, поточний ремонт житлового фонду, вивіз сміття, повірку лічильників тощо). Отже, Сихівська РА зайво витратила 7,6 млн грн та Галицька РА – 10,8 млн грн. Тоді як є випадки, коли поповнювались статутні капітали підприємств, які на той час вже перебували у стадії ліквідації.- повідомляють львівські аудитори

Ще одне порушення виявили під час будівництва сухого фонтану на просп. Свободи. За обрахунками аудиторів, Галицька РА переплатила майже 0,5 млн грн.

Відповідь Львівської міської ради

У Львівській мерії не забарились і вже сьогодні повідомили, що зауваження Держаудитслужби абсурдні і їх райадміністрації будуть оскаржувати в суді.

Держаудитслужба вимагає, аби двірники повернули премії, які отримали у ковідний рік. Середня зарплата двірника у Львові 5-7 тис. грн, торік, коли усі комунальники мали особливо велике навантаження, у зв`язку з пандемією, місто виплатило двірникам додаткові премії. Фахівці Держаудитслужби назвали це порушенням. Серед інших абсурдних зауважень аудиторів – це прибирання міста взимку та посипання вулиць піскосумішшю. Всі ці зауваження Сихівська та Галицька районні адміністрації оскаржують в судах. Зауваження аудиторів ставлять під загрозу життєдіяльність міста та роботу критичної інфраструктури Львова”, - йдеться в повідомленні пресслужби ЛМР.

Усі матеріали перевірки, яку проводили з лютого до травня 2021 року, Держаудитслужба передала в поліцію.

Позиція депутатів 

Ми звернулись за коментарем до Уляни Пак, депутатки ЛМР від фракції «Європейська Солідарність». Вона наголосила, що наразі не володіє інформацією стосовно результатів Державного аудиту. Проте наголосила, що преміювання працівників районними адміністраціями відбувається без моніторингу з боку депутатів. 



"Ми загальні стрічки видатків погоджуємо. І є бюджетна комісія, яка погоджує титульні списки районних адміністрацій. Кожного разу погодження преміювання не відбувається. Районі адміністрації погоджують відповідні стрічки в бюджетах, і далі фінансують. Якщо це відповідно до трудового договору та трудового законодавства", - говорить вона. 

Водночас Уляна Пак розповіла детальніше про ідею розмежування повноважень органів ЛМР. Ця ініціатива депутатів передбачає створення окремого управління аудиту та контролю, яке мало б стежити за використання міськими чиновниками бюджетних коштів та запобігати зловживанням. Особливість цього управління - воно мало б бути підзвітним перш за все депутатському корпусі, а не одноосібно міському голові Львова. 

Нагадаємо, на останньому пленарному засіданні ЛМР міський голова Львова Андрій Садовий наклав вето на ухвалу стосовно створення відповідного управління. 



«Це була ідея депутатів. Бо відділ контролю та аудиту, який був присутній в адміністрації міського голови, не є незалежним. Він був підпорядкований меру і ми просто не володіли інформацією про зловживання чиновників ЛМР. Отримували її лише від правоохоронців вже по факту розкриття корупційних діянь. В структурі секретаріату ради має бути відповідний орган, який має контролювати використання бюджетних коштів. А також пильнувати,  наскільки ефективно здійснюють свою діяльність комунальні підприємства», - повідомила депутатка ЛМР.

 

Уляна Пак особливо звернула увагу на необхідність контролю комунальних підприємств. Адже в статутні капітали та на їх діяльність яких йде значна частина бюджетних коштів. 



"Саме великі комунальні підприємства освоюють більшу частину Бюджету розвитку. Тут можна згадати ситуацію з  ЛКП «Львівелектротранс», керівник якого маж кримінальне провадження. Ми хотіли б створити це управління. На жаль, це питання міський голова заветував на минулому пленарному засіданні. Тобто, як можемо бачити, існує спроба затягнути процес створення незалежного контролюючого органу", - підсумувала вона. 

Нагадаємо, ми вже писали про бюджетну кризу, у якій опинився Львів з огляду на потребу повернення запозичених коштів. Також ми писали про звільнення керівника ЛКП «Львівелектротранс» Андрія Свищо, якого підозрюють у розтраті бюджетних коштів на суму майже 1 млн грн. Він став одним з багатьох чиновників ЛМР, які пішли з посади цього року. 

ІА "Вголос": НОВИНИ