20 липня світ відзначає Міжнародний день шахів. Стефан Попель, брати Туркевичі, Михайло й Олег Романишини, Василь Іванчук, Марта Літинська, Марія та Анна Музичук – ті, хто упродовж років вели Львів на шаховий п’єдестал. «Вголос» вітає визначних львівських гросмейстерів.


Коли шахи прийшли до Львова

Сьогодні у Львові на стометрівці перед Оперним театром можна побачити наймайстерніших шахістів – дідусів, які щодня зустрічаються, аби зіграти партію зі своїми приятелями. Власне, всередині ХІХ століття, коли про львівську любов до цієї гри почали писати австрійські газети, шахи були любительським заняттям – зіграти у партію збирались вдома чи у кав’ярні (найчастіше у легендарній «Віденській»).

Лише у 90-х роках ХІХ ст. до шахів виник серйозний інтерес. У 1894 році у «Ґранд готелі» створили Львівський шаховий клуб, який активно розвивався і відродився аж у міжвоєнне двадцятиліття. Сьогодні ж Львів може похвалитись своїми гросмейстерами, відомими всьому світу.

Львів’яни роками залишали й продовжують залишати слід у світовій історії шахів. Стефан Попель, Мирослав Турянський, брати Туркевичі – одні з найсильніших гравців 1930-х років. Марта Літинська, Михайло та Олег Романишини, Олександр Бєлявський, Адріан Михальчишин – шахові «зірки», які мали славу у всьому Союзі. Сучасна українська шахова королева Марія Музичук та її не менш талановита сестра Анна Музичук  примножують шахові здобутки Львова та цілої країни. А найкраща шахістка України 2020 року, львів’янка Наталія Букса зараз активно готується до чемпіонату Європи.

 Сьогодні шахи як додаткові і професійні заняття обирають все більше молодших львів’ян. У деяких приватних школах Львова урок шахів включено до загальної програми. Шахові клуби та секції готують юних майбутніх гросмейстерів підкорювати львівський шаховий олімп.

ІА "Вголос": НОВИНИ