Інтерферометр дуже великого телескопа Європейської південної обсерваторії (ESO VLTI) помітив хмару космічного пилу в центрі галактики Мессьє 77, яка приховує надмасивну чорну діру.

Про це інфомує сайт наукового журналу Nature.

Результати підтвердили прогнози, зроблені близько 30 років тому, і дають астрономам нове уявлення про активні ядра галактик, одні з найяскравіших і найзагадковіших об’єктів у Всесвіті.

Активні галактичні ядра (АГЯ) є надзвичайно енергійними джерелами, які живляться від надмасивних чорних дір і знаходяться в центрі деяких галактик. Ці чорні діри харчуються великими обсягами космічного пилу та газу. Перед тим, як його витратити, цей матеріал рухається по спіралі до чорної діри, і при цьому вивільняється величезна кількість енергії, яка часто затьмарює всі зірки в галактиці.

Астрономів цікавлять АГЯ з тих пір, як вони вперше помітили ці яскраві об’єкти в 1950-х роках. Тепер, завдяки VLTI ESO, команда дослідників на чолі з Віолетою Гамес Росас з Лейденського університету в Нідерландах зробила ключовий крок до розуміння того, як вони працюють і як виглядають зблизька. Результати опубліковані сьогодні в Nature.

Здійснюючи надзвичайно детальні спостереження за центром галактики Мессьє 77, також відомої як NGC 1068, Гамес Росас та її команда виявили товсте кільце космічного пилу та газу, що приховує надмасивну чорну діру. Це відкриття надає життєво важливі докази на підтримку теорії 30-річної давності, відомої як уніфікована модель АГЯ.

Астрономи знають, що існують різні типи AGN. Наприклад, одні випускають сплески радіохвиль, а інші ні; деякі AGN яскраво сяють у видимому світлі, тоді як інші, як Messier 77, більш приглушені. Уніфікована модель стверджує, що, незважаючи на відмінності, всі AGN мають однакову основну структуру: надмасивну чорну діру, оточену товстим кільцем пилу.

Відповідно до цієї моделі, будь-яка відмінність у зовнішньому вигляді між AGN є результатом орієнтації, в якій ми дивимося на чорну діру та її товсте кільце із Землі. Тип АГЯ, який ми бачимо, залежить від того, наскільки кільце закриває чорну діру з нашої точки зору, повністю приховуючи її в деяких випадках.

Раніше астрономи знаходили деякі докази на підтримку єдиної моделі, включно з виявленням теплого пилу в центрі Messier 77. Однак залишаються сумніви щодо того, чи може цей пил повністю приховати чорну діру і, отже, пояснити, чому цей AGN світить менш яскраво у видимому світлі, ніж інші.

Ця анімована інфографіка дає спрощене уявлення уніфікованої моделі активних галактичних ядер, джерел енергії, що живляться від надмасивних чорних дір, які існують у центрі деяких галактик.

«Справжня природа хмар пилу та його роль як у живленні чорної діри, так і у визначенні того, як вона виглядає, якщо дивитися з Землі, були центральними питаннями в дослідженнях AGN протягом останніх трьох десятиліть», — пояснює Гамес Росас. «Хоча жоден результат не вирішить усіх питань, які у нас є, ми зробили серйозний крок у розумінні того, як працюють АГЯ».

Як повідомляв Вголос, пов'язана гравітаційним полем надмасивної чорної дірки в центрі Галактики ( Стрілець A*) група зірок, відома як S-зірки, рухається в шаленому темпі по своїх орбітах. Ці орбіти нещодавно були вивчені для виміру самої чорної діри Sgr A*, і за такий результат вчені здобули Нобелівську премію з фізики.

ІА "Вголос": НОВИНИ