Найбільш південні льодовики Європи, ймовірно, перетворяться в крижані плями в наступні два десятиліття через зміни клімату, оскільки скорочення крижаної маси на гірському хребті Піренеїв триває з постійною, але великою швидкістю. Процес танення спостерігається, принаймні, з 1980-х років, кажуть іспанські вчені. 

У Піренеях, які є природним кордоном між Іспанією і Францією, з 2011 року три льодовика зникли або перетворилися в застійні смуги льоду. У 17 з них з двох десятків крижаних щитів в середньому було втрачено 6,3 метра льоду. 

Їх маса також скоротилася в середньому більш ніж на одну п'яту, або на 23%, майже за одне десятиліття, згідно з дослідженням, опублікованим минулого тижня в Geophysical Research Letters. 

Іспанські вчені звинуватили в таненні кліматичні зміни, зокрема, загальне підвищення температури на 1,5 градуса Цельсія в Піренейському регіоні з 19 століття.

«Те, що ми бачимо тут, є попередніми попередженням про те, що може статися в інших горах, наприклад, в Альпах», - сказав Хесус Ревуєльта, один з авторів дослідження. «Їх льодовики мають набагато більшу масу і цілісність, але ми вказуємо їм шлях».

Геолог ІКСІ Відаллер, інший провідний автор, сказала, що втрата крижаної маси також стала «трагедією» для ландшафту Піренеїв з ще не виявленими наслідками для біорізноманіття.

Дослідники працюють в Піренейському інституті екології. Вони використовували супутникові знімки високої роздільної здатності та зображення, отримані під час дослідницьких польотів у 2011 році, щоб скласти карту еволюції крижаної маси.

Вчені виявили втрату до 20 метрів товщини льоду в деяких частинах льодовиків. 

Порівнюючи з іншими існуючими дослідженнями втрати льоду в минулому, дослідження IPE також показало, що річні темпи втрати маси льоду не уповільнюється з 1980-х років.

«Ми можемо з упевненістю стверджувати, що піренейскі льодовики знаходяться в крайній небезпеці і можуть зникнути або перетворитися в залишкові крижані плями приблизно через два десятиліття», - пишуть вчені.

Раніше повідомлялося, що коровам хочуть одягнути маски, аби зменшити викиди метану.

ІА "Вголос": НОВИНИ