Британський стартап Zelp розробив маску, яка повинна знизити викид коровами метану - газу, значно більш шкідливого для навколишнього середовища, ніж CO2.

Приблизно 90-95% метану, що видихається коровою, виходить через її ніздрі. Тому розробники розмістили над носом корови два невеликих ротори, що приводяться в рух сонячними батареями. Вони засмоктують метан і відправляють його в спеціальну камеру, де він перетвориться в менш шкідливий, з екологічної точки зору, вуглекислий газ.

Вся конструкція важить близько 100 грам, вона вже пройшла випробування, і зараз доводиться до с стану готовності виходу на ринок. Заодно розробники хочуть підвищити комфортність носіння маски, оскільки корова, яка має стрес, починає давати менше молока, що, в свою чергу може відлякати від новинки потенційних покупців-фермерів.

Поки засновники стартапу впевнені, що попит на їх маски буде - згідно з проведеними опитуваннями, люди готові платити за більш дружелюбні до навколишнього середовища м'ясо і молоко.

У світі налічується близько півтора мільярда корів, які, за оцінками, відповідальні за викид 5% парникових газів.

Розроблена маска - це не перша спроба вирішити проблему коров'ячої емісії метану, але досі запропоновані ідеї стосувалися в основному зміни харчування тварин.

Раніше повідомлялося, що у горах Гренландії уперше випав дощ. Його назвали передвісником глобальної катастрофи.

ІА "Вголос": НОВИНИ