У 2010 році львів'янка звернулася до Центру «Жіночі перспективи» зі скаргами на домашнє насильство зі сторони чоловіка. Протягом багатьох років справу розглядали українські суди, які виносили суперечливі рішення. А чоловік-насильник, використовуючи тоді чинне українське законодавство, подавав апеляції, перекладаючи вину на жінку.

І ось, через 12 років, 22 вересня 2022 року Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Івашків проти України», де вперше в історії незалежної України підтвердив позицію, що бездіяльність органів влади, разом з дискримінаційним ставленням до постраждалих, применшенням заподіяної шкоди порушує відразу кілька статей Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (про катування, нелюдське поводження і таке, що принижує людську гідність.

Про це «Вголосу» розповіла юристка Центру «Жіночі перспективи» Галина Федькович.
Вона пригадує як до Центру за допомогою прийшла молода жінка і розповіла, що чоловік її неодноразово бив, наносив ушкодження. Лікарі констатували перелом носа, струс мозку та інші травми. 

«Але через недосконалість на той час нашого законодавства поліція (тоді - міліція) закривали  справу  через відсутність складу злочину. Тому кривдника не могли покарати протягом багатьох років», - розповідає юристка.

Після чергового побиття жінка, за допомогою юристів Центру« Жіночі перспективи» звернулася до суду і суд визнав факт побиття. Також суд призначив, що кривдник повинен виплатити потерпілій 5 тисяч гривень моральної шкоди. Це був 2013 рік. 

«Проте кривдник оскаржив таке рішення. Свою апеляцію він обґрунтовував тим, що жінка його провокувала на вчинення таких дій. Хоча першої інстанції суд таки встановив, що він її побив. І апеляційний суд дослухався до таких аргументів та зменшив розмір моральної шкоди до 2 тисяч. Але жодних доказів, що жінка вчиняла протиправні дії щодо чоловіка, не було. Суд ухвалив таке рішення на підставі слів кривдника», - говорить Галина Федькович.  

Юристки Центру «Жіночі перспективи» Галина Федькович та Христина Кіт (нині - голова Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем») оскаржили це рішення суду, оскільки воно є дискримінаційним та перекладає вину за дії кривдника на постраждалу. На жаль, Верховний суд України залишив це рішення без змін. То ж юристки звернулися до Європейського Суду з прав людини, де доводили, що така позиція суду є дискримінаційною та держава не виконала своїх обов'язків й не тільки не захистила постраждалу, але й переклала вину на неї.

«Минуло багато років і Європейський суд встановив порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (про катування, нелюдське поводження і таке, що принижує людську гідність) є жорстоким поводженням щодо людини, а твердження суду, що постраждала провокує кривдника на насильство є дискримінаційними і суперечить статті 14 Конвенції.», - говорить юристка.

Водночас Галина Федькович нагадує, що на сьогодні в Україні вже діє Закон про запобігання та протидії домашньому насильству та передбачена кримінальна відповідальність за домашнє насильство. 

Проте юристка наголошує, що попри зміни в законодавстві, питання дискримінації та перекладання вину на постраждалу особу є досі актуальним. 

«Кривдники та їхні адвокати досі намагаються звинуватити постраждалу жінку у тому, що її побив чоловік. Ми також можемо чути від працівників поліції та у судах: «А чого він так вами вчинив? А може ви себе не так поводили? А може ви його провокували?». Такі запитання наші постраждалі часто чують. Стратегія захисту кривдників у справах про домашнє насильство часто ґрунтується на тому, що жінка є емоціно неврівноважена  та спровокувала кривдника. На жаль, є ситуації, де суди це враховують, ухвалюючи рішення», - каже Галина Федькович. 

Юристка сподівається, що після ухвали Європейського суду з прав людини ані працівники поліції, ані працівники інших правоохоронних органів не будуть ставити таких питань постраждалим. 

Вона згадує зі своєї практики, коли експерт підтвердив, що постраждалій було завдано шкоди. Але у висновку він написав, що жінка провокувала насильника і це має бути враховано. На запитання адвокатів потерпілої якими нормами це регулюється, експерт відповів, що це - його внутрішнє переконання. 

«Завжди винен кривдник. Завжди винна особа, яка вчиняє протиправні дії. За це має бути адекватне покарання та компенсація постраждалим особам. І не має бути ані в експерта, ані в поліцейського, ані в суді такого внутрішнього переконання, що постраждала винна», - зазначає Галина Федькович. 

Юристка також зазначила, що за останні кілька місяців, на жаль, кількість звернень від жінок щодо домашнього насильства збільшилися втричі. 

Читайте також у «Вголосі»: захисники Маріуполя, здаючись у полон за наказом свого керівництва, розуміли, що йдуть на вірну та мученицьку смерть. 

ІА "Вголос": НОВИНИ