Ще 16 січня 2021 року в Україні набули чинності окремі норми закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної»: з цього дня сфера послуг мала повністю перейти на українську мову. Втім, у Львові й досі трапляються випадки, коли людей продовжують обслуговувати мовою країни-агресора. Черговий стався декілька днів тому в одному із магазинів у центрі міста.

Про це написав Максим Васильєв на своїй сторінці у Facebook.

Порушення мовного закону відвідувач зафіксував на камеру у магазині «Дім шкіри «Оскар»», що на проспекті Свободи. Все почалось з того, що він почув російську та спитався у продавчині, відколи у Львові почали обслуговувати саме цією мовою.

Вона відповіла, що не бачить у цьому нічого поганого, тим більше, що вона з Києва і це нормально, коли люди розмовляють різними мовами.  Утім, додала, що якщо чоловіку дуже принципово, вона постарається перейти на державну.

«Інший працівник магазину пояснював мені (теж російською), що світ великий і потрібно знати та вивчати багато мов, а коли я почав дізнаватися, чи є він власником магазину (на відео зафіксовано), то чоловік дав доручення продавчині викликати поліцію», — додав автор допису.

Що цікаво: поліція, яка приїхала на виклик, мабуть, не добре знаючи законодавство,  відповіла відвідувачеві, що українською мовою повинні розмовляти лише в державних органах, але не у магазинах.

"Зрештою, якось вдалося пояснити, що ЦЕ НЕ ТАК, і розтлумачити статтю 30 Закону про мову, як поліцейським, так і продавцям магазину. Звісно ж, буде подана скарга Уповноваженому із захисту державної мови та вжиті інші заходи. Але дуже прикро, що такі ситуації вже трапляються в центрі Львова — одного з найбільш проукраїнських міст", —  підкреслив чоловік.

Нагадаємо, також нещодавно розгорівся мовний скандал в одному із найвідоміших львівських нічних клубів. Там охорона закладу вигнала львів'янина через його зауваження стосовно російськомовних пісень, які лунали в караоке.

ІА "Вголос": НОВИНИ