Як пише «The New York Times», програмне забезпечення спочатку буде протестовано в Китаї, де з 2009 року соцмережа заборонена за законом.

За даними джерел видання, засновник Facebook Марк Цукерберг зацікавлений в роботі соцмережі на території Китаю. Розробка нового ПЗ дозволить дотримуватись китайських правил цензури та успішно працювати на цьому ринку. Facebook нібито не має намір самостійно здійснювати контроль над тим, які новини, повідомлення або теми будуть виключені зі стрічок користувачів. Ці функції соцмережа покладає, очевидно, на китайських партнерів.

Досі Facebook доводилося вводити обмеження для контенту в низці таких країн, як Пакистан, Росія або Туреччина. Компанія слідувала практиці американських інтернет-сервісів, які зазвичай виконують вимоги конкретних урядів з блокування певного контенту, якщо в країні він вважається протизаконним.

Видання розцінює створення даних програмних засобів як свідчення того, що Facebook готовий відійти від своїх принципів, в числі яких прагнення зробити світ «більш відкритим». У статті наголошується, що упродовж останніх років Facebook докладав неабиякі зусилля задля виходу на китайський ринок.

Минулого місяця у Facebook заявили, що готові скорегувати стандарти спільноти, зокрема, обмежити цензурування матеріалів, які зазвичай видалялися за порушення цих стандартів.

Як відомо, у травні минулого року Facebook почав масово блокувати аккаунти українців. При цьому соцмережа взагалі не реагувала на скарги українців щодо антиукраїнських хейтерських постів.

ІА "Вголос": НОВИНИ