Коли ви думаєте про слово «ефемерний», у багатьох відразу виникає образ мильної бульбашки, чудової, але яка миттєво зникає.

Тепер команда фізиків на чолі з Емеріком Ру з Університету Лілля у Франції кинула виклик цьому кліше, створивши бульбашку, що зберігала свою форму протягом рекордних 465 днів.

Творіння команди, виконане за допомогою гліцерину, може допомогти вченим розробити нові матеріали, такі як піни і плівки.

«Ми показуємо, що покриття водяної оболонки бульбашки мікрочастинками перешкоджає дренажу, викликаному гравітацією, і що подальше додавання гліцерину призводить до стабільного стану, в якому випаровування води врівноважується гігроскопічністю гліцерину, який поглинає молекули води, що містяться в навколишньому повітрі», - пишуть дослідники. «У результаті утворюються бульбашки, які можуть зберігати свою цілісність у стандартній атмосфері понад рік без істотної  зміни свого радіусу».

Ру та його колеги хотіли подивитися, чи зможуть вони змусити газову кульку залишатися непошкодженою протягом тривалого періоду часу, тому вони експериментували з різними видами бульбашок.

Мильні бульбашки були включені як точка порівняння, і команда також побудувала газові кульки з частинок нейлону та води, а також частинок нейлону та суміші води і гліцерину.

Мильні бульбашки, природно, трималися зовсім недовго - не довше за хвилину. Газові кульки на водяній основі показали себе краще, виживаючи від 6 до 60 хвилин.

Гліцериново-водні кульки, з іншого боку, проіснували неймовірно довго, понад 101 день, а найдовша з них протрималася цілих 465 днів.

Команда зазначає, що це результат додавання гліцерину. Ця речовина є гігроскопічним матеріалом, тобто легко та швидко поглинає вологу з навколишнього середовища або атмосфери.

Дослідники відзначають, що ці чудові досягнення припускають, що з цієї суміші матеріалів може бути створений цілий новий клас об'єктів з фізичними та хімічними властивостями, які нам ще належить відкрити.

Раніше «Вголос» повідомив, що згідно нового дослідження, органічні молекули, виявлені в марсіанському метеориті, що впав на Землю, не є ознаками життя. Вони утворилися внаслідок хімічних реакцій між водою та каменем на Червоній планеті близько 4 мільярдів років тому.

ІА "Вголос": НОВИНИ