Нещодавно російські пабліки вибухнули сенсацією: у Львові у лабораторії проводять аналізи крові, за якими визначають чи є у людини ген росіянина.

Звісно, окупантів обурювало таке «нахабство» українців. Мовляв, невідомо для чого проводяться такі аналізи і невідомо що потім буде з людиною, в якої виявляють такий ген.

Ми не знайшли у Львові лабораторії, яка б проводила такі дослідження. Скоріш за все, фото зроблене у якомусь іншому місті.

Проте «Вголос» звернувся до доктора біологічних наук, завідувача кафедри генетики та біотехнології Львівського національного університету імені Івана Франка, професора Віктора Федоренка з питанням: чи існує ген росіянина і чи можна його виявити лабораторно.

Геном людини налічує 63 тисячі різних генів

Віктор Федоренко каже, що вже понад двадцять років вчені розшифровують геном людини.

«У 2001 році було опубліковано так звану чернетку геному людини. А лише торік дійшли майже до кінця. Протягом виконання цього проекту з’являлося багато нових даних про кількість генів та про їхні функції», - говорить він. 

То ж вчені дійшли висновку, що в людини є, приблизно, 61 тисяча різних генів. Це – дуже багато.

Але нема специфічних генів, які б були притаманні якомусь етносу.

«Якщо є понад 63 тисяч генів, то вони є в кожної людини. Але є – варіанти гена: А1, А2, А3, умовно кажучи. І в однієї людини може бути А1, а у іншої – А2. І ці варіанти можуть визначати різні прояви однієї й тієї ж ознаки, яку цей ген контролює. Наприклад, різні варіанти того самого гена визначають різний колір волосся», - пояснює науковець.

Він також нагадує, що більшість ознак кодуються не одним геном, а декількома чи й кількома десятками генів. А то й сотнями генів.

Також Віктор Федоренко зазначив, що є гіперваріабельні ділянки ДНК, які майже однакові у родичів, але дуже сильно відрізняються у неродичів. На цьому базується ідентифікація особи: так можна визначити чи ця особа є дитиною певного чоловіка чи жінки.

«Але навіть цей аналіз не дає змоги відрізнити росіянина від українця», - зазначив професор.

Х та Y хромосоми

Науковець також розповів про дуже популярний нині аналіз гаплотипів.

«У людини є 23 пари хромосом: кожну пару формують гомологічні хромосоми, які є копіями. Тільки є автосоми, якими статі не відрізняються. А є статеві хромосоми: у жінки це – ХХ, у чоловіка – ХY. І у цій Y-хромосомі є ген, який запускає розвиток чоловічої статі», - пояснює Віктор Федоренко.

В цій Y-хромосомі є послідовність ДНК (гаплотип), яка  передається від батька до сина і майже не змінюється. І якщо виділити ДНК цієї Y-хромосоми, проаналізувати і знайти однакові послідовності, то можна сказати, що це є родичі та належать до одного роду. Так можна визначити приналежність чоловіка до одного роду та чи є він нащадком якоїсь особи.

«Всі чоловіки, які мають однакові гаплотипи належать до гаплогрупи і є нащадками спільного предка. Такі аналізи зараз досить популярні. Плати гроші й ти дізнаєшся, чи ти нащадок Чингісхана», - говорить Віктор Федоренко.

Також він нагадав про існування мітохондріальну ДНК, яка передається тільки від мами.

«Коли вбили Георгія Гонгадзе і рештки його тіла, так зване
«таращанське тіло», то з тих фрагментів виділили мітохондріальну ДНК з таким самим ДНК його мами та точно сказали, що це саме його вбили», - розповідає професор.

Що покаже одна крапля крові

Але, повертаючись до теми розмови: чи можна за аналізом крові визначити приналежність до росіян, Віктор Федоренко зазначив, що навіть якщо аналізувати за Y-хромосомою, то до цих гаплотипів належать майже 50 відсотків українців. І серед росіян, які живуть ближче до України, може бути також 50 відсотків.

«Визначивши належність до певної гаплогрупи можна дізнатися дещо про те, до якого роду ти належиш, про імовірне походження твоїх предків, як давно вони жили на території сучасної України, чи були мігрантами з інших регіонів. Українці, як і інші народи Східної Європи,  мають досить строкату суміш генетичних ліній Y-хромосоми.  В сучасних українців є Y-хромосоми, що походять як від предків з Європи, так і з Близького Сходу, є й такі, які потрапили у генофонд у результаті міграцій із Західної і навіть Північної Азії, хоча «генетичний портрет» українців у цілому більше подібний   до такого портрета жителів Південно-Східної Європи, насамперед Балкан.  Через територію с сучасної України мігрувало багато народів і всі вони залишили трохи своїх генів в генофонді сучасних українців», - каже науковець.

Віктор Федоренко наголошує, що за результатами одного аналізу не можна сказати чи це росіянин чи українець. Можна тільки сказати до якої гаплогрупи належить людина, яка здала цю кров.

Читайте також у «Вголосі»: росіяни лякаються слова «українець». 

ІА "Вголос": НОВИНИ