Ситуація в найбільшій дитячій лікарні Заходу України останні кілька місяців перебуває під пильною увагою з боку ЗМІ та громадськості, адже наприкінці минулого року ОХМАТДИТ перебував під реальною загрозою припинення дільності.

Затримки заробітної плати, масові звільнення медиків та відсутність в лікарні навіть базових медичних препаратів. А понад те - багатомільйонні борги, суму яких оцінюють від 10 до 17 млн грн. Саме так закінчила 2021-й рік головна дитяча лікарня Львова. 

Водночас попри ці труднощі, на заробітну плату не мала б скаржитися сама директорка лікарні, Олександра Бурда, а також наближені до неї особи. Зокрема - родина Герусів, яка отримала справжній «сімейний підряд» в ОХМАТДИТі. Зокрема, крім заступниці директорки з економічних питань Наталії Герус, в охороні лікарні працює також її чоловік, а донька Христина очолює відділ кадрів. Навіть попри те, що від жовтня 2021-го року так і не з'явилась на робочому місці. 

Детальніше про це, та про результати такої сумлінної роботи читайте у попередньому розслідуванні «Вголос». Сьогодні ж дізнаємось детальніше про те, як працює тендерний комітет львівського ОХМАТДИТу, який, з поміж інших своїх обов'язків, очолює Наталія Герус. 

Ціна не має значення 

Основна суть тендерних комітетів, які працюють при бюджетних установах, полягає в уникненні корупційної складової та можливості заощадити кошти платників податків під час закупівель. Власне, з огляду на це і створювалась система Прозоро, яка стала вже звичною й типовою для українців. Втім, як показує практика, заощадити виходить далеко не завжди. Візьмемо до прикладу ОХМАТДИТ.

Торік в лікарні оголосили тендер на поточний ремонт центрального відділення в консультативній поліклініці. Найкращу пропозицію згідно з ціною подало ТОВ «Термопласт Буд», яке за своє послуги запропонувало ціну в 209, тис грн. Проте, несподівано, учасника тендеру, який пропонує найнижчу ціну дискваліфікують. Офіційна причина - відсутність пояснень до документів з боку учасника. Проте, як помітно в системі Прозоро, всі необхідні документи та пояснення фірма надала, про що зокрема окремо сповістила тендерний комітет. Та реакції від нього так і не дочекалась. 

Відповідно, переможцем у тендері була визначена наступна за ціною пропозиції компанія, а саме - ТОВ «Тім-Буд», яка готова була виконати вказані роботи за 291 тис грн - на 82 тис дорожче. 

Втім, це далеко не останній схожий випадок. Як приклад, 13 вересня 2021 року на Прозоро опублікували тендер «Ремонтно-реставраційні роботи будівлі Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» на вул. Лисенка, 31 у м. Львові з впровадженням енергозберігаючих заходів» (коригування). Сума угоди - 14 млн 585 тис грн коштів платників податків. 

Переможцем закупівлі стала фірма ТОВ «Екобудінвест Плюс», попри те., що найдешевшу з пропозицій  подала компанія ТОВ «Львів-буд». Вказані роюоти фірма була готова зробити дешевше, ніж конкурент, на 1 млн 358 тис грн. Втім, для тендерного комітету ОХМАТДИТу це не стало аргументом, і «Львів-буд» дискваліфікували. 

Цікавий факт - тендерна документація фірми  «Екобудінвест Плюс», була завантажена в систему Прозоро 5 жовтня, о 23.09. І вже 6-го жовтня, о 14.06, їх визнають переможцем. Те, як швидко тендерний комітет ОХМАТДИТу опрацював всі документи, без перебільшення вражає. Проте дещо вони забули. Пункт № 7 тендерної документації передбачає чітке роз'яснення, яких субпідрядників переможець тендеру має намір залучити до роботи. У цьому випадку таке роз'яснення не надали, що не завадило Наталії Герус ухвалити рішення на користь конкретної фірми. 

 

Тенедри лише для «хороших» компаній

Понад те, аналізуючи тендери ОХМАТДИТу, ми зауважили, що за останні 2 роки (Олександра Бурда офіційно очолила ОХМАТДИТ в березні 2020-го року), лікарня закуповувала послуги також ПП «Товарна база» та ТОВ «Продукти для всіх» (остання згадуються зокрема в низці кримінальних проваджень, за даними системи YouControl), які часто брали участь у тендерах паралельно, та фактично ділили між собою перемогу. Все б нічого, як би не факт, що обидві фірми були оштрафовані Антимонопольним комітетом. Та це не заважало Наталії Герус, яка відповідає за тендери ОХМАТДИТу, співпрацювати з ними. 

Згодом дві «незмінні» фірми замінив ряд інших постачальників, з поміж яких зокрема ТОВ «Гал проф центр»,  та два ФОПи - ФОП Конович Х.А. й Федунь Г.І, обоє з яких станом на сьогодні припинили свою діяльність. Цікавим є факт того, що разом ці три суб'єкти господарювання брали участь у понад 51 тендерах паралельно. Чи можна це вважати як ознака тендерної змови, та чи могла не знати цього заступниця директорки ОХМАТДИТу? Питання риторичне. 

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ