За інших обставин, значна частина українського суспільства, зокрема і Зеленський, не могли навчитися прямої мови цієї землі.

«Треба було аж цієї страшної війни, аби вийти на шлях внутрішньої свободи», - каже пані Фаріон в етері телеканалу НТА

Зокрема, мовознавиця зазначила, що якщо вже президент починає забувати московські слова, то він починає мислити українською мовою і це зміна на найважливішому рівні - ментальному. Згадує Ірина Фаріон і слова Степана Бандери, який завжди стверджував, що будь-які революції, це революції на рівні душі людської і культури, а матеріалізацією культури є власне мова.

«Тому тут Зеленському можна аплодувати стоячи. З ним реально сталися нечувані Овідієві метаморфози і маємо підтримати кожну людину, яка, власне, перебуває на такому шляхові», - говорить Фаріон.

Продовжуючи про мовну ситуацію пані Ірина переконує, що таким чином людина повертається до дому. А російською мовою України ніхто ніколи не збудує. Страшним парадоксом історії також мовознавиця вважає слова президента, що найбільше  для «дерусифікації» України сьогодні зробів путін. І розраховуватись за це доводиться такою ціною, якщо не вдалося суспільству навчитись ціною природною.

Цитуючи витяги з федерального закону росії про державну політику щодо соотєчесвєнніков за рубєжом, ексдепутатка, як завжди, не обійшлася без крилатих фраз:

«Окремим пунктом там є «прєдставітєлі бєлоруского і украінского народов связаних з государствообразующім народом», а «государствообразующім» є рускіє, вони навіть не мають іменника, щоби себе назвати, вони ідентифіковані прикметником, бо то дикуни", - заявила Фаріон.

Мовознавиця, таким чином наголошує, що єдина ланка, яка може зберегти їх, як імперське тіло, це насправді рускій язик. Тому це є в етапі перемовин вказане другим пунктом.

«Москву змінити не можливо, але можна змінити українців, якщо вони цього захочуть і путін їм в цьому допомагає», - зауважує пані Ірина.

Побудова національної держави з націоцентричними цінностями, де в основі лежить українська культура, українська традиція, українська мова - це визначальні категорії, які не потребують доведення і є важливими наступними кроками розвитку держави після закінчення війни. Вважає пані Фаріон. 

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ