Дослідники з Університету штату Орегон за допомогою техніки хімічного скринінгу виявили здатність сполук органічного канабісу запобігати проникненню вірусу, який викликає COVID-19, у клітини людини.

Як повідомляє видання Medicalxpress, результати дослідження під керівництвом Річарда ван Брімена, дослідника з Глобального інноваційного центру коноплі штату Орегон, фармацевтичного коледжу та Інституту Лінуса Полінга, були опубліковані сьогодні в Journal of Natural Products .

Конопля, науково відома як Cannabis sativa, є джерелом клітковини, харчових продуктів і кормів для тварин, а багато екстрактів та сполуки конопель додають до косметики, лосьйонів для тіла, дієтичних добавок та їжі, говорить Річард ван Брімен.

Ван Брімен і його співробітники, в тому числі вчені з Орегонського університету охорони здоров’я та науки, виявили, що пара канабіноїдних кислот зв’язується з білком SARS-CoV-2, блокуючи важливий етап процесу, який вірус використовує для зараження людей.

Сполуки — це каннабігеролінова кислота, або CBGA, і каннабідіолінова кислота, CBDA, і спайковий білок — це та сама основа переперту, яку використовують у вакцинах проти COVID-19 та терапії антитілами. Мішень препарату — це будь-яка молекула, критична для процесу, за яким слідує хвороба, тобто його порушення може перешкодити інфекції або прогресу захворювання.

«Цих канабіноїдних кислот у великій кількості міститься в коноплі та в багатьох екстрактах коноплі», – сказав ван Брімен. 

 

«Вони не є контрольованими речовинами, такими як THC, психоактивний інгредієнт марихуани, і мають хороший профіль безпеки для людей. І наше дослідження показало, що сполуки коноплі були однаково ефективними проти варіантів SARS-CoV-2, включаючи варіант B.1.1.7 , який вперше був виявлений у Сполученому Королівстві, і варіант B.1.351, вперше виявлений у Південній Африці».

Ці два варіанти також відомі як альфа- та бета-варіант відповідно.

 

Сполуки стримують не лише ковід, а й інші віруси 

Відрізняючись короноподібними виступами на зовнішній поверхні, вірус SARS-CoV-2 має ланцюги РНК, які кодують чотири основні структурні білки — шип, оболонку, мембрану та нуклеокапсид — а також 16 неструктурних білків і кілька «допоміжних» білків. Ван Брімен пояснив, що саме завдяки взаємодії з допоміжними білками канабіноїдні сполуки можуть стримувати поширення коронавірусу в організмі. 

«Будь-яка частина циклу інфекції та реплікації є потенційною мішенню для противірусного втручання, і з’єднання домену зв’язування рецептора білка шипа з рецептором ACE2 на поверхні клітини людини є критичним кроком у цьому циклі», – сказав він. 

«Це означає, що інгібітори проникнення в клітини, такі як кислоти з конопель, можна використовувати для запобігання інфекції SARS-CoV-2, а також для скорочення інфекцій, запобігаючи зараженню клітин людини вірусними частинками. Вони зв’язуються з білками-шипами, тому ці білки не можуть зв'язуватись з ферментом ACE2, який у великій кількості міститься на зовнішній мембрані ендотеліальних клітин в легенях та інших органах», - підкреслив вчений. 

Він зазначає, що використання сполук, які блокують взаємодію вірус-рецепторів, вже довело свою користь для пацієнтів з іншими вірусними інфекціями, зокрема ВІЛ-1 та гепатитом.

Ван Брімен, Рут Мучіро з фармацевтичного коледжу та Інституту Лайнуса Полінга та п’ять учених із OHSU визначили дві канабіноїдні кислоти за допомогою методу мас-спектрометрії, винайденого в лабораторії Ван Брімена. Команда Ван Брімена перевірила цілий ряд рослинних рослин, які використовуються як дієтичні добавки, включаючи червону конюшину, дикий ямс, хміль і три види солодки.

Нагадаємо, як писав "Вголос", Мальта першою з європейських країн легалізувала куріння та вирощування марихуани для особистого вживання. При цьому куріння на публіці та перед дітьми каратиметься великими штрафами.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ