Мальта першою з європейських країн легалізувала куріння та вирощування марихуани для особистого вживання. При цьому куріння на публіці та перед дітьми каратиметься великими штрафами.

Про це повідомляє «BBC Україна»

Парламент Мальти у вівторок 36 голосами проти 27 ухвалив закон, за яким дорослим мальтійцям дозволять мати до семи грамів канабісу та вирощувати у себе вдома до чотирьох рослин.

Крім того, закон дозволяє створювати товариства, за статусом - некомерційні організації чисельністю до 500 осіб, які зможуть вирощувати коноплі для своїх членів.

Як передає агентство Reuters, куріння марихуани на публіці залишиться на Мальті незаконним, а тим, хто курить марихуану при дітях, загрожує штраф 300-500 євро.

«Мета цього закону - вирішити проблему та знизити збитки, регулюючи цей сектор, щоб людям не доводилося шукати канабіс на чорному ринку» -  - пояснив прем'єр-міністр Мальти Роберт Абела.

Він також сказав, що хоче уберегти батьків від психологічної травми, яка трапляється, коли їхню дитину заарештовують за «косяк».

Ідею легалізації марихуани люто критикували правоцентристська опозиція в парламенті Мальти, асоціації медиків та церква. Але уряд відкинув їхні заяви про те, що через новий закон на Мальті зросте кількість наркоманів.

У Європі є чимало держав, які терпимо ставляться до куріння марихуани або готуються скасувати покарання за це, але Мальта стала першою європейською країною, яка легалізувала і особисте вживання, і вирощування.

Читайте також: Ризик виникнення хвороб серця у вакцинованих стосується лише людей віком до 40 років – дослідження

ІА "Вголос": НОВИНИ