Дослідження науковців Оксфордського університету показало, що ризик виникнення серцево-судинних захворювань у вакцинованих стосується тільки людей віком до 40 років.

Про це повідомляє видання Reuters.

Науковці з Оксфордського університету дослідили дані щодо 38 мільйонів вакцинованих людей і порівняли  ризик виникнення хвороб серця  серед осіб, які зробили щеплення від COVID-19 препаратами AstraZeneca, Pfizer-BioNTech та Moderna. Вчені дійшли висновку, що набагато більшим є ризик серцево-судинних захворювань через ускладнення від коронавірусу.

«Ми знайшли від 1 до 10 випадків міокардитів у 1 мільйона вакцинованих першою або другою дозою вакцини. Але більше 40 випадків було серед 1 мільйона людей, які хворіли на COVID-19», - розповіла керівниця групи дослідників, професор Оксфорду Джулія Гіпслі-Кос. 

Також вона додала, що ризик серцево-судинних захворювань у вакцинованих стосується тільки людей молодших 40 років.

«Це спостереження (щодо серцевих хвороб) не є новиною. Ми вже знали про це. Але наукове дослідження підтверджує та доводить цю інформацію», - розповів журналістам науковець Пітер Інгліш.

Як писав «Вголос», вже є  наукові підтвердження, що у хворих на COVID-19 виникають порушення функції згортання крові, що призводить до утворення тромбів, Окремі дослідження стверджують, що тромбоемболія легеневої артерії наявна у більше половини померлих внаслідок COVID-19. 

Також відомо, що щеплення вакциною AstraZeneca в надзвичайно рідкісних випадках може бути пов'язане з розвитком тромбозу. 

ІА "Вголос": НОВИНИ