Ситуацію із захворюваністю на COVID-19 вже неодноразово порівнювали зі спалахом грипу. Обидві інфекції належать до групи респіраторних. І хоч у коронавірусу та грипу збудники хвороби різні, водночас ці захворювання мають багато подібностей.

Міністерство охорони здоров’я нагадує про основні відмінності та схожі риси цих двох недуг.

Як поширюється

Збудники грипу та коронавірусу передаються при фізичному контакті через краплі, що виділяються при розмові, чханні або кашлі у носія. Ці віруси можуть також поширюватися, якщо людина торкається інфікованої поверхні, а потім – свого рота, носа або очей.

COVID-19 поширюється легше, ніж грип і  має більш серйозні наслідки для здоров’я. Проте обидва захворювання можуть мати важкий перебіг та закінчитися летально.

Людина, інфікована COVID-19, може мати довший безсимптомний період і бути заразною для інших також довше.

Спільні симптоми

Оскільки COVID-19 та грип мають подібні прояви, то обидва стани важко діагностувати лише на основі симптомів, тому потрібно проводити лабораторну діагностику.

 Варто зазначити, що людина може бути інфікована двома вірусами одночасно і мати симптоми як грипу, так і COVID-19. 

Обидва ці захворювання можуть впливати на людей по-різному: в той час коли один інфікований може перенести хворобу «на ногах», у іншого розвиваються ускладнення. Отже, симптоми обох захворювань можуть варіюватися від повної відсутності проявів до важких ускладнень.

Спільними симптоми є:

  • підвищена температура або лихоманка/відчуття ознобу,
  • кашель,
  • втома,
  • задишка та утруднене дихання,
  • біль у горлі,
  • нежить та закладеність носа,
  • біль у м’язах,
  • головний біль,
  • рвота та діарея,
  • втрата смаку та запаху (хоча частіше це прояв COVID-19).

Від моменту інфікування та появи симптомів може пройти один день і більше. В обох випадках інфікована особа виділяє та поширює вірус до того, як з’являться видимі симптоми.

Відмінність

COVID-19 та грип мають кілька специфічних відмінностей. По-перше, COVID-19 та грип викликаються різними вірусами: коронавірус  викликається збудником, який називається SARS -CoV-2, а грип – вірусами грипу A та B.

До однієї із найважливіших відмінностей можна віднести темпи передачі інфекції, а також час появи симптомів. Так, у випадку грипу А середня тривалість інкубаційного періоду (час від моменту зараження до виникнення симптомів) 1-4 дні, симптоми COVID-19 проявляються через 2-14 днів після зараження.

Згідно з даними ВООЗ кількість осіб, яких може заразити один хворий, при COVID-19 – від 2 до 2,5 осіб, при грипі репродуктивне число складає в середньому 1,4. 

Також COVID-19 визнано більш злоякісним через  важкі ускладнення, що загрожують життю. Для прикладу, ураження легень, частіше зустрічається при коронавірусі, ніж при грипі. На відміну від грипу, коронавірус має і специфічні ускладнення, такі як утворення тромбів та мультисистемний запальний синдром.

Як захиститися

В обох випадках будуть результативними одні і ті ж самі заходи із запобігання поширенню інфекції, насамперед – дотримання:

  • гігієни рук (регулярне миття водою з милом протягом принаймні 20 секунд, або застосування дезінфікуючого засобу для рук на спиртовій основі, котрий містить щонайменше 60% етанолу);
  • носіння маски та дотримання респіраторного етикету (прикривання рота і носа при кашлі або чханні згином ліктя чи серветкою, яку після цього викидають).

Як зазначає МОЗ – єдиним захистом від обох захворювань є вакцинація. Водночас щеплення від грипу не внесено до Національного календаря профілактичних щеплень, хоча і є рекомендованим.

Вакцину можна придбати в аптеках, а щеплення – безоплатно зробити в медзакладі, де укладена декларація із сімейним лікарем.

Як розповідає Надія Рудницька, пульмонологиня Центру легеневого здоров’я, варто пам’ятати, що вакцина від ковіду не захищає від грипу. Це різні вірусні захворювання і різні вакцини.

“Але вакцинуватись від цих хвороб можна одночасно, навіть в один день. Два тижні після вакцинації треба бути обережним, щоб не інфікуватись, бо організм ослаблений”, - наголошує Надія Рудницька. 

Наталія Іванченко, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ що за прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть 4 штами вірусу грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria
  • вірус, подібний A/Cambodia
  • вірус, подібний В/Washington
  • вірус, подібний B/Phuket

“Вакцинуватися від цих штамів найкраще до початку циркуляції вірусів грипу (це вересень-жовтень).Однак щеплення, можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи захворюваності. 

Всупереч поширеному міфу, це не послаблює, а навпаки саме посилює здатність організму протистояти грипу”, – зазначає Наталія Іванченко.

ІА "Вголос": НОВИНИ