Львів працює в тилу як швейцарський годинник задля перемоги України. За три місяці через місто проїхало більше 5 мільйонів людей.

Про це заявив депутат Львівської міської ради від фракції ВО «Свобода» Андріян Гутник в етері телеканалу «Апостроф ТБ». 
 


Свободівець розповів, що за три місяці через Львів проїхало більше 5 мільйонів людей. Із них - 150 тисяч залишилися у місті. Значна частина їх розміщена в близько 200 установах.  


«У Львові також збудовано три модульних містечка, в яких можуть постійно перебувати близько тисячі переселенців. Плануємо і надалі встановлювати такі модульні містечка. Великої потреби наразі в них нема, але розуміємо, що, можливо, ще знадобляться», - зауважив Гутник.  


 

Представник Центрального штабу оборони Львова наголосив, що багато жителів  Київської, Харківської областей уже починають повертатися додому. Проте в місто щоденно прибувають евакуаційні потяги. В основному - це Луганська і Донецька області.  

За словами Гутника, в лікарнях Львова, зокрема, найбільшій в Західній Україні лікарні швидкої допомоги, зараз перебуває багато поранених бійців і травмованих мешканців з регіонів, де відбуваються активні бойові дії. У рамках співпраці з іноземними волонтерськими та гуманітарними центрами, важкопоранених бійців відсилають на лікування за кордон.

 

«Приміром, за сприяння ізраїльських волонтерів, ми відправили важкопораненого чернігівського бійця з львівського госпіталю - в голландський. На кордон приїхала німецька «швидка». На ношах його на нейтральній території перевантажили, і вже сьогодні йому роблять операцію в Голландії. Зараз ведемо перемовини про відправку через пару днів на лікування за кордон кількох важкопоранених бійців «Легіону Свободи». Вони потребують операцій», - зазначив Гутник.   



Свободівець також додав, що у Львові налагоджено роботу волонтерської служби «Легіону Свободи», різноманітних громадських організацій, фондів. А на 10 червня в рамках проєкту «Незламні» заплановано міжнародну конференцію за участю представників іноземних консульств, гуманітарних фондів тощо. Її мета - зведення у місті великого реабілітаційного центру.

 
Як стверджує Гутник, у Львів постійно надходить допомога від закордонних партнерів. Найбільше – з Польщі. На днях, до прикладу, передали 6 автобусів, багато «швидких», генераторів. Генератори вкрай необхідні залізниці, якою зараз по суті все рухається. 


Серед міських клопотів, за словами депутат Львівської міськради, – тарифи на транспорт. Із 10 гривень перевізники просять збільшити їх до 17 гривень. Аргументують: зростання вартості пального втричі. У військовий час проводити громадських слухань не можна, тож дискусії тривають, - розповів Гутник. 

Така ж ситуація, певен свободівець, й у багатьох інших містах України. Тому, вважає, влада, як держава, так і місцева, має подумати, як розв’язати проблему за рахунок державного або місцевого бюджетів, а не кишень пересічних українців. Наразі вартість проїзду в Львові залишається незмінною. 

Певний дисбаланс, за словами Гутника, в життя міста внесла … «Укрпошта». Люди по кілька годин вистоюють у довжелезних чергах, аби придбати славнозвісну марку про російський корабель. Варто це якось вирішити. Але загалом - Львів залишається надійним тилом всієї України.

Додамо, журналісти отримали фотознімки секретного окупаційного «мера» Херсона Олександра Кобеця. Його обличчя російські окупанти тримали в секреті.

ІА "Вголос": НОВИНИ