Відсьогодні Львів, як і вся Україна, живе у «жовтій» карантинній зоні. Згідно з новими обмеженнями, відтепер до роботи допускають тільки вакцинованих працівників. При цьому вакцинація може бути тільки першою дозою. Для того, аби львів’яни мали змогу щепитися від ковіду, у Львові відкривають додаткові пункти вакцинації. До відвідувачів таких вимог не ставлять. Тільки просять дотримуватися дистанції та вбирати маски.

«Вголос» поспостерігав як живе Львів у перший день «жовтої» карантинної зони.

Українська традиція – все робити в останній день

Хоча про необхідність вакцинації повідомляли вже кілька місяців, та більшість львів’ян відкладали цю процедуру на потім. І тільки коли стало відомо, що всім закладам – освіти, культури, торгівельним та іншим – дозволять працювати за умови, якщо буде вакциновано не менш ніж 80 відсотків працівників, то кинулися шукати де ж можна вакцинуватися.

Станом вчора, 22 вересня, записатися на вакцинацію можна було тільки вже на вихідні. Дехто зумів знайти вільне місце на п’ятницю. Вільних місць на щеплення від ковіду на сьогодні вже не було.

Якщо ще недавно львів’яни обирали собі вакцину і вишуковували місця, де вакцинують тільки Pfizer, то вчора погоджувалися вже на будь-яку, аби тільки отримати її та мати змогу працювати.

На роботу вийшли тільки вакциновані

«Вголос» пройшовся зранку кількома закладами торгівлі та поцікавився як вони працюють.

Зовні ніби нічого не змінилося: всі були відчинені, всі працювали. А на питання про щеплення відповідали, що сьогодні на роботу вийшли тільки вакциновані.

«Я маю щеплення, тільки не брала у лікаря паперовий сертифікат. Але ж він є у «Дії», то ж якщо прийдуть перевіряти, то подивляться, правда?» - сказала пані Ольга.

Вона торгує у невеличкій приватній крамниці, у житловому районі. У неї можна купити все – від картоплі та хліба до прального порошку та жарівок. За її словами, кілька днів вона  працюватиме сама, тому що її напарниця не зробила вчасно щеплення.

У одному з магазинів продуктової мережі нам розповіли, що нікого з працівників не змушували вакцинуватися. Але для зручності власники мережі домовилися з вакцинальною бригадою. То ж всі мали змогу отримати щеплення прямо на робочому місці.

«У мене знайома працює в закладі громадського харчування на Привокзальній, то їм сказали: або щеплення, або – звільнення», - зізналася одна з продавчинь.

У приватній піцерії в центрі міста сьогодні на роботі тільки власник. За його словами, він нікого не змушував вакцинуватися. Але сам – має два щеплення. І щоби не ризикувати, сьогодні не допустив до роботи невакцинованих. Після чого вони всі дружно пішли в пункт вакцинації.

Що робить міська влада

За словами секретаря Львівської міської ради Маркіяна Лопачака, згідно з рішенням уряду, з 23 вересня по всій Україні запроваджуються посилені карантинні заходи. Вони частково обмежать діяльність закладів освіти, культури та спорту, однак поки що не будуть жорсткими.

«До прикладу, частково обмежується максимально допустима кількість людей, які можуть бути задіяні в масових заходах (не більше, ніж 1 людина на 4 м кв. площі). Заповненість кінотеатрів та інших закладів культури – не більше, ніж 50% місць. Також частково обмежується максимальна кількість людей, які можуть перебувати в закладах громадського харчування (до 4 людей за одним столиком і відстань між столиками 1,5 м)», - нагадав він.

Крім того, спортзали та фітнес-центри працюють з умовою обмеження кількості відвідувачів (1 людина на 10 метрів площі).

Заклади освіти працюють за умови, якщо персонах виконує одну з трьох вимог:

  • – були вакциновані повністю або хоча б 1 дозою;
  • – перехворіли на коронавірус впродовж останніх 6 місяців і мають відповідну довідку:
  • – мають негативний ПРЛ-тест, зроблений впродовж останніх 72 годин.

«Місто продовжує працювати над тим, щоби в найкоротші терміни вакцинувати якомога більшу кількість мешканців міста. І передусім – освітян, щоби й надалі можна було безпечно проводити навчальний процес. Для цього у 12 шкіл, де є найменший відсоток вакцинованих (зараз це 52-53%), буде відправлено бригади вакцинації. Таким чином будемо стимулювати працівників», - каже Маркіян Лопачак.

Крім того, за його словами, буде посилено контроль за дотриманням карантинних заходів у громадському транспорті. А на закладах громадського харчування, закладах сфери послуг, де вакциновано понад 80% персоналу – будемо клеїти спеціальні наліпки, щоби люди розуміли, що там безпечно.

Хто ж перевірятиме?

Водночас залишається питання: хто перевірятиме дотримання вимог «жовтої» карантинної зони.

Голова Національної асоціації підприємців України Ростислав Пшемінський повідомив «Вголосу», що перевіряти мають працівники муніципальної варти, поліції та Держпродспоживслужби. Проте, за його словами, інформації про те, що вже зраненька ходять патрулі та перевірять, до нього не надходило.

«Якби перевіряли, то був би вже шум і я б вже знав», - зауважив він.

Водночас за словами Ростислава Пшемінського, вимога уряду до підприємців щодо обов’язкової вакцинації, є слушною. На його думку, персонал повинен бути вакцинованим.

«Звичайно, це право і вибір кожної людини. Але, якщо ти хочеш працювати, ти повинен бути безпечним для відвідувача. Треба думати про себе, про людей і про свій бізнес. Треба дотримуватися правил гри. Інакше цей локдаун буде нескінченним», - каже він.

За словами речниці Головного управління Національної поліції у Львівській області Світлани Добровольської, працівники поліції проводять профілактичну роботу: роз’яснюють, переконують, реагують на звернення.

На запитання «Вголосу» як перевірятимуть наявність сертифікатів про щеплення, Світлана Добровольська відповіла: «Це на нас не покладалося».

Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», з 23 вересня, через ріст захворюваності на ковід, Львівщина перейшла у «жовту» карантинну зону. Уряд вимагає від усіх, хто хоче працювати, вакцинуватися. Підприємці ще влітку вимагали від уряду розробити чіткі правила роботи під час нокдаунів.

ІА "Вголос": НОВИНИ