Більшість львів'ян знають, де в їхньому місті розташована «Санта-Барбара». Проте не так і багато пам'ятають про торговий центр «Зубра», який і дав цю назву цілому районі на краю Сихову. Редакція «Вголос» дізналась, чому це місце має важливе значення не лише для сьогодення Львова, але й для його історії, та до чого тут капіталізм. Про це матеріалі.

Ідеальний район родом з 80-их 


Унікальність простору Сихова у порівнянні з усім іншим Львовом пояснюється не в останню чергу його компактною та, як не парадоксально організованою структурою. Звісно, в епоху побудови Сихова ідеї про квартальну забудову та громадські простори ще не дійшли до наших терен. Але з точки зору тодішньої містобудівної моди, Сихів був ідеальним районом. Ідеальним радянським районом, що дуже є дуже важливим уточненням.

краєвиди Сихова. Фото: Сихів-медіа 

 

Саме в СРСР досить прогресивні як на свій час ідеї видатного французького архітектора Ле Корбюзьє, були спотворені до невпізнання. Метр архітектури, з яким цвіт інтелектуальної еліти прощався в Луврі, виступав ідеологом зведення масового доступного житла за принципом «мікрорайон», що було дуже актуально у Європі після Другої Світової війни. Однак його мікрорайони мали все необхідне, аби бути замкненими та самодостатніми одиницями міста. Багато відкритого громадського простору, насиченість його об'єктами інфраструктури. Або ж навіть прозорі під'їзди з великим вестибюлями, що використовувалися як громадські холи, де люди могли знайомитися.

Всього цього не було на Сихові на кінець комунізму. Радянська система просто не передбачала якихось об'єктів торгової інфраструктури, не кажучи вже про різноманітні зони відпочину. Дім культури та алея біля нього - максимум. Але от прийшов капіталізм, і всі ці локації стали дуже актуальними. Особливо торгові. Так і почалася історія сихівської «Санта-Барбари».

  • Торговий центр «Зубра» був зведений на Сихові у 1994-у році, в розпал соціально-економічної кризи 90-их. Тоді він здобув визнання як найкраще збудований та спроєктований в Україні.

 

На фото ви можете бачити його з усіх ракурсів. Через розвиток соціально-економічних відносин після розпаду СРСР саме торгові площі ставали центрами суспільного життя, особливо у спальних мікрорайонах. Така ж доля спіткала і ТЦ «Зубра». Дослідникам міського середовища варто організовувати до нього екскурсії, або побачити, настільки сильно відрізнялося поняття «торговий центр» у середині 90-их років, і зараз. Але до чого ж тут Санта-Барбара?

 

Особняк з серіалу "Санта-Барбара".

 

Арки, що зводять з розуму

 
Навіть деякі мешканці Сихова, особливо молодшого віку, не знають звідки взявся цей термін. Річ у тім, що своїми круглими арками вздовж всього фасаду, ТЦ «Зубра» уподібнився до розкішного особняку в Каліфорнії, де відбувалися події культового серіалу.

Так, завдяки фантазії архітекторів ця назва міцно припала до торгового центру, і дуже скоро почала позначати всю південну частина Сихова. «Маршрут № 47А пл.Різні - Санта-Барбара» - коли цей автобус їздив за таким напрямком, не раз я спостерігав здивовані погляди гостей міста, коли вони бачили таблиці на маршрутках.

 

Санта-Барбара до появи сихівського трамваю

Санта-Барбара до появи сихівського трамваю

 

Нагадаємо, «Вголос» також писав про іншу місцевість Сихівського району. Як винник та з'явився «Новий Львів», і чому він вже не такий і новий? про це за посиланням

ІА "Вголос": НОВИНИ