Хірурги лікарні Святого Пантелеймона Першого медичного об'єднання Львова виконали надскладну операцію - прооперували рідкісну патологію - синдром Ігла.
Про це медики повідомили у своєму Фейсбуку.
 
Пацієнтку будь-якої миті міг вразити інсульт, а кожен ранок впродовж останніх п’яти років починався зі знеболювального.
 
Щелепно-лицеві хірурги прооперували жінку та повернули їй здатність їсти, спати та жити без болю. Це уже друга така операція в лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова.
 
Пацієнтка - 78-річна львів'янка Марія Лещак.
 
Жінка звернулась до невропатолога з вираженим больовим синдромом в ділянці голови та шиї. Той спершу скерував хвору на комп'ютерну томографію, а після цього - до спеціалістів із щелепно-лицевої хірургії.
 
Обстеження виявило: у жінки – синдром Ігла – аномалія, при якій змінюється положення, форма та розмір шилоподібного відростка, що відходить від скроневої кістки голови. Причина цьому: окостеніння шилопід’язичної зв'язки.
 
Тому пацієнтка страждала від постійного болю, через який не могла їсти, спати, а згодом – рухатись. Стрибки тиску спровокували передінсультний стан, а через тривалу відсутність сну в хворої почались психічні розлади. Лікарі прийняли рішення оперувати невідкладно.
 
Відросток розміщений в анатомічно складному місці. Там проходить сонна артерія, багато судин та лицьовий нерв, який відповідає за міміку обличчя. Кожен рух хірурга - небезпека. Однак наші спеціалісти спрацювали на відмінно.
 
Заввідділення Ковтуняк Олег спільно з колегами видалили аномальний відросток завдовжки 5 см без ушкодження важливих структур в оперованій ділянці.
З часу втручання минуло вже два тижні. Жінка більше не потребує знеболювальних пігулок, вона знову добре спить і нарешті усміхається.
 
Дякуємо всій команді відділення щелепно-лицьової хірургії– завідуючому відділення Олегу Ковтуняку, хірургам Олені Федоровій та Максиму Машкаринцю, медичній сестрі Наталі Воронич, а також Остапу Туркевичу та Наталі Станько з анестезіологічної служби за чудову роботу!
 
Пані Марії лікарі побажали міцного здоров’я та довгих літ !

ІА "Вголос": НОВИНИ