Вдруге дитячі кардіохірурги Дитячої Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова під керівництвом дитячого кардіохірурга Ячніка Олександра виконали надскладне втручання на серці дитини з вродженою вадою, за якої головні судини розташовані неправильно.

 Про це пише у Facebook Перше медичне об'єднання Львова.

Транспозиція магістрастральних судин з дефектом міжшлуночкової перегородки та стенозом клапану легеневої артерії — так звучить основний діагноз 8-річної Алінки з Львівщини. Ще коли сердечко дівчинки формувалося в материнському лоні, дві ключові в організмі судини, які несуть кров від серця до всіх органів і тканин, зайняли не своє місце. Простими словами, аорта та легенева артерія помінялися: Перша виходила із правого шлуночка, а друга із лівого. У здоровому ж серці все має бути навпаки. Водночас, між шлуночками утворився великий отвір — дефект перегородки. А клапан легеневої артерії був ще й стенозований — небезпечно звужений, що обмежувало кількість крові, яка потрапляла до легень.  

Вроджена вада серця згубно впливала на стан дитини та якість її життя. До легень Аліни потрапляло замало крові, а отже бракувало і кисню в організм. Дівчинці ставало все важче дихати, її пальчики синіли, вона часто непритомніла. Аліна не могла навіть побігати на перерві з однокласниками. Також через вроджену ваду дівчинка повільніше росла: у 8 рочків виглядала на 6.  

Але найстрашнішим було те, що у майбутньому в Аліни могла виникнути серцева недостатність. Єдиний спосіб цього не допустити — це хірургічна корекція вродженої вади. По допомогу родина звернулася до Лікарні Святого Миколая.

Спеціалісти вирішили виконати радикальну корекцію, але в іншій модифікації — так звану Half Turned Truncal Switch (HTTS) або напівротацію артеріального трункуса. В Україні таку операцію теж виконали вперше. Спочатку кардіохірурги висікли клапани аорти та легеневої артерії на єдиній площадці і ротували її, перемістивши клапани в анатомічно правильне положення. Тобто з’єднали з потрібними шлуночками та одночасно закрили дефект міжшлуночкової перегородки. Фінальним етапом була складна реконструкція гілок легеневої артерії, які були деформовані внаслідок довгого перебігу хвороби.

Багатоетапна відкрита операція на серці тривала 9 годин і минула успішно. Нині Алінка вже повністю відновилася після втручання.

ІА "Вголос": НОВИНИ