При кожній поліклініці Львова створені бригади невідкладної допомоги, які повинні виїжджати на виклики до пацієнтів з високою температурою чи з високим тиском.

Про це під час засідання депутатської комісії законності, депутатської діяльності, свободи слова та безпеки Львівської міської ради повідомила начальник управління охорони здоров’я Леся Кобецька.

За її словами, надання медичної допомоги розділено на екстрену медичну допомогу та невідкладну медичну допомогу. Невідкладну медичну допомогу мають надавати сімейні лікарі. А екстрена медична допомога, тобто бригади швидких допомог виїжджають на виклик тільки якщо у людини є ознаки інсульту чи інфаркту. А якщо це  висока температура чи підвищення тиску, то тут має реагувати сімейний лікар.

«Є пацієнти, які телефонують на 103 і кажуть, що у них висока температура. Тоді цей виклик передають «гарячій лінії міста». А та, своєю чергою, передає виклик на «первинку», де мешкає цей пацієнт, щоб відреагувала поліклініка та прислала сімейного лікаря», - пояснює чиновниця чому інколи до пацієнтів так довго їде допомога.

За її словами, кожна поліклініка має кабінети невідкладної медичної допомоги та свій транспорт. Тому саме чергових з цих кабінетів повинні скеровувати до пацієнтів.  

«Вони мали би їздити. Але ми ще відпрацьовуватимемо це, щоби вони дійсно їздили. Вони повинні мати машини, відповідні повністю укомплектовані сумки для надання медичної допомоги. Але це ще треба допрацювати», - каже Леся Кобецька.

Також чиновниця наголошує, що львів’янам треба пояснювати, аби вони з гарячкою телефонували на «гарячу лінію міста». І додає, що в майбутньому для хворих львів’ян створять окрему телефонну лінію, куди треба звертатися, аби не турбувати екстрену медичну допомогу на 103.

Додамо, що завтра депутати Львівської міської ради розглянуть міську інформативно-комунікаційну програму «Медичний контакт-центр» на 2021-2022 роки, яка передбачає створення окремої телефонної лінії, на яку будуть звертатися львів'яни, коли потребують медичної допомоги. То ж у Львові будуть вже чотири такі телефонні лінії - 103, 112, 1580 та новостворена.  

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові вже можна укласти договір про посмертне донорство. Також Львів готується до епідемії грипу та локдауну.

ІА "Вголос": НОВИНИ