Колишній народний депутат України Руслан Демчак підозрюється у легалізації майна, одержаного злочинним шляхом.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

Викрили злочинне угруповання, яке легалізувало понад 1 млрд грн, перепродаючи цінні папери на фондовій біржі.

Серед фігурантів — колишній нардеп Верховної Ради, професійні учасники фондового ринку та фізичні особи, які проводили формальні біржові угоди «купівлі-продажу» державних цінних паперів із метою отримання інвестиційного прибутку.

Як було встановлено зловмисники організували схему, що дозволяла легалізувати злочинні доходи від маніпуляцій із купівлею-продажем облігацій внутрішньої державної позики України. 

Економічна експертиза підтвердила механізм маніпулювання на фондовій біржі та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом. Як наслідок, протягом 2016 – 2018 років зловмисники «заробили» на махінаціях понад 1 млрд грн.

За даними слідства, народний депутат, обіймаючи посаду заступника голови комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності за попередньою змовою із директорами двох приватних підприємств виступив пособником у маніпулюванні на фондовій біржі учасникам фондового ринку.

Такі дії призвели до отримання депутатом незаконного інвестиційного прибутку у розмірі 20 млн грн.

За відмивання доходів, отриманих незаконним шляхом, фігурантам загрожує позбавлення волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

ІА "Вголос": НОВИНИ