Про це інформує Bulletin of the American Meteorological Society.

Метеорологи з Америки та Бразилії проаналізували дані спостережень, зроблених супутником «Tropical Rainfall Measuring Mission» між 1997 і 2015 рр. Всі цей час апарат огинав тропічні регіони планети (38 між північною і південною паралелями – приблизно від Афін до Мельбурна) по кілька разів на день, роблячи знімки. Проаналізувавши ці спостереження Речел Альбрехт (Rachel Albrecht) і її колеги склали рейтинг 500 місць на планеті, де блискавки б'ють найчастіше, а іноді – майже постійно.

Дослідження дозволило з'ясувати деякі особливості поведінки гроз – і, звичайно, виявити бурхливе місце на планеті. Ним виявилося велике озеро Маракайбо у Венесуелі – втім, місцеві блискавки знамениті на весь світ.

За підрахунками авторів, в кожен квадратний кілометр площі озера щорічно вдаряє близько 233 блискавок. Загалом, грозовим центром Землі варто назвати Африку: тут розташовані 283 з 500 найбільш бурхливих ділянок, серед яких озера Вікторія і Танганьїка, а також дельта річки Конго.

Альбрехт і її колеги зазначають, що над сушею блискавки б'ють частіше, ніж над морем, влітку – частіше, ніж взимку, а пік їх створення доводиться на вечір, близько шостої години за місцевим часом. Нічого дивного в цьому немає: і сезон, і час доби підсилюють температурний градієнт між повітрям з поверхні і на висоті, що стимулює «підживлення» верхніх грозових хмар вологою.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ