Співробітники внутрішньої безпеки СБУ викрили на Львівщині двох керівників місцевого благодійного фонду, які підпільно торгували зброєю.

Про це повідомили у Службі безпеки України.

Один із керівників благодійного фонду під виглядом волонтерських поїздок обʼїжджав місця колишніх боїв та збирав там засоби ураження.

Все знайдене він передавав своєму спільнику, який зберігав зброю у спеціально облаштованому схроні на горищі власного будинку. Зброю згодом намагалися продати місцевому криміналітету. Так, наприклад, автомати АК-74 та АКС-74 вони пропонували по 500 доларів США за одиницю.

Під час обшуків вилучили:

  • гранатомет РПГ-26;
  • 6 автоматів АК-74 та АКС-74;
  • протипіхотну міну МОН-50;
  • гранати РГД-5 та Ф-1;
  • десятки тисяч патронів до стрілецької зброї.

Окрім того, СБУ запобігла незаконному продажу зброї у Київській та Миколаївській областях.

На Київщині на гарячому затримали місцевого жителя, який намагався продати бойовий арсенал, до якого входило більше ніж 20 осколкових гранат та ручних протитанкових гранатометів.

Під час обшуків у гаражі зловмисника додатково виявили автомат Калашникова та понад 1,5 тис. набоїв різного калібру. Усю зброю він зібрав у населених пунктах, які були під окупацією на початку повномасштабного вторгнення Росії.

Водночас на Миколаївщині викрили трьох чоловіків, які торгували трофейною зброєю та боєприпасами, знайденими на колишніх бойових позиціях окупантів. Для зберігання зброї вони облаштували схрон у лісосмузі поблизу обласного центру. Під час огляду там виявили бойові гранати та партію набоїв.

Наразі за всіма викритими фактами тривають розслідування для притягнення винних до відповідальності.Усе вилучене озброєння та боєприпаси буде передано на потреби ЗСУ.

ІА "Вголос": НОВИНИ