Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко написав заяву про відставку.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Як відомо, однією з причин стало рішення Кабміну щодо Держкіно. Ткаченко наголосив, що воно приймалось без погодження з МКІПом й забрати Держкіно у Міністерства культури та інформполітики й передати його в управління Кабміну – нелогічно.

«Це як забрати у компанії транспортний відділ і передати його в управління раді директорів. Такі стиль та підходи щодо управління процесами мене дивують – не мій концепт та цінності», - написав він.

Також, згідно з управлінською реформою, на початку року Урядом було прийнято рішення про створення Держслужби та Держінспекції з охорони культурної спадщини. Після цього через кілька місяців міністерство отримало листа від Прем’єра щодо відкликання нашого подання на створення цих інституцій. Наповнення операційним функціоналом Держмистецтв також блокувалось.

Також міністр наголосив, що є не менш болюча причина.

«Пишуть, що передача Держкіно стала для мене останньою краплею. Тоді нагадаю про передостанню – не менш болючу. Бюджет на культуру-2022. І характер обговорення і фінальна сума для мене неприйнятні», - наголосив міністр.

Ткаченко також сказав, що він встиг виконати десь 50% запланованого. Як повідомив міністр, за час своєї роботи вони зробили багато того, чим можна пишатись:

- Без жодної копійки запустили програму #МандруйУкраїною, повернувши традицію подорожей нашою країною.

- Запрацювала програма Велика Реставрація й наразі 57 об’єктів культурної спадщини державної та комунальної форми власності отримали субвенцію з держбюджету на відновлення та реставрацію.

- Вдалося зупинити секвестр бюджету на культуру, втримати закриті на карантин сектори на плаву завдяки пакету підтримки та грантам через УКФ та УІК у 2020 році, а також збільшити на 35% бюджетне фінансування культури та креативних індустрій (з 0,2% до 0,27% ВВП відповідно у 2020 та 2021 роках).

- На національному рівні питання боротьби з дезінформацією перетворено в конкретні дії – розроблено стратегію інформаційної безпеки, запущено Програму медіаграмотності «Фільтр», функціонує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, проводяться активні кампанії з підвищення медіаграмотності населення та багато іншого.

«Ці півтора року були дійсно шаленими. Хоч й емоційно складними, але дуже такими, що надихають. Особливо поїздки Україною та знайомство з людьми, що щиро вболівають за українську культуру. Я безмежно вдячний своїм сподвижникам у регіонах, команді в міністерстві та керівникам ЦОВВ і відомств. А також колегам з фракції «Слуга Народу». За довіру дякую Президенту», - підсумував міністр.

Нагадаємо, 4 листопада на засіданні Верховної Ради підтримали призначення 3-ох нових міністрів. Що відомо про посадовців та які їхні цілі?

ІА "Вголос": НОВИНИ