Сьогодні на засіданні Верховної Ради підтримали призначення 3-ох нових міністрів. Що відомо про посадовців та які їхні цілі?

Верховна Рада ухвалила призначення в Кабмін нових міністрів, зокрема, міністра з питань стратегічних галузей промисловості, міністра інтеграції тимчасово окупованих територій та міністра економіки.

Як було відомо раніше, в «СН» вже повідомляли про чиновників, яких можуть призначити на нові посади:

  • Резнікова замінить на посаді міністра інтеграції ТОТ нардеп від «Слуги народу» Ірина Верещук;
  • віцепрем’єра-міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського замінять на головного митника Павла Рябікіна.
  • віцепрем’єра-міністра економіки Олексія Любченка замінить радниця голови ОП Юлія Свириденко.

На міністра інтеграції ТОТ Рада ухвалила депутатку Ірину Верещук. За неї проголосувало 260 нардепів. Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив заяву Верещук про складення депутатських повноважень у зв'язку з призначенням до Кабміну. Після чого, Верещук склала присягу урядовця.

Відомо, що замість неї до парламенту зайде 140-й номер виборчого списку партії «Слуга народу» Сергій Кострійчук. Він у команді СН з вересня 2018 року. На президентських і парламентських виборах координував роботу штабів у регіонах. У 2020 році – член вищої ради партії, у 2021 – голова контрольно-ревізійної комісії.

Новопризначена віцепрем'єрка – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук каже, що в питанні реінтеграції Донбасу послуговуватиметься принципом «м'якої сили».

«Для цього потрібна м'яка сила. Нам потрібно демонструвати і робити все, щоби люди відчували, що вони потрібні нашій державі, що вони тут є господарями, що незважаючи на те, чи зі Львова, чи з Краматорська, Донецька чи Луганська – ми всі українці. Я щиро сподіваюсь, що оця м'яка сила спрацює. Я говорю про реінтеграцію, бо деокупація - це до нашої армії, це інша стратегія», - сказала Верещук.

Павла Рябікіна призначили на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості. Як відомо, передусім Рябікін на посаді зосереджуватиметься на захисті територіальної цінності й безпеки України.

Він наголосив на координації замовників та виробників державного оборонного замовлення для забезпечення обороноздатності держави. Також Рябікін заявив про забезпечення ДОЗ вітчизняних виробників незалежно від їхньої форми власності.

Новий міністр підкреслив, що для розвитку оборонно-промислового комплексу необхідне якнайшвидше прийняття закону про особливості реформи ОПК.

«Українська оборонка має компетентність у космічному ракетобудуванні, авіаційній та бронетанковій техніці, двигунобудуванні,  високоточному озброєнні та радіоелектротехніки», – заявив він. 

Нагадаємо, що Рябікіна призначили головою Держмитниці ще у листопаді 2020 року, спершу – за «карантинною» процедурою без конкурсу. Згодом, у вересні цьогоріч, він переміг у конкурсі на посаду і був призначений повторно. До того ж у часи президентства Петра Порошенка Рябікін був одним із ключових кандидатів у міністри інфраструктури.

Пізніше, Рада підтримала кандидатуру Юлії Свириденко на посаді першого віцепрем’єра-міністра економіки.

«Від успішної економічної політики залежить найважливіше, для чого ми тут зібралися — це добробут українців. Наразі ми маємо майже відсутність стимулів для виробництва продукції з високою доданою вартістю. Якщо ми подивимось на співвідношення капітальних інвестицій до ВВП, це у нас близько 14%, у Туреччині це 29,9%, у Польщі - 19,2%. Роками держзамовлення використовувалось для латання дір, а не для спрямування державних коштів на ці сфери, які дають найбільший мультиплікаційний ефект», - розпочала свій виступ Свириденко.

За її словами, бізнес, «на жаль, працює в тіні, де йому зручно і безпечно». Також, вона додала, що 25-30% ВВП — це тіньові кошти. Загалом, на часі ще призначення глави Міністерства екології.

Нагадаємо, це не перші кадрові перестановки на вищих рангах влади. Раніше, Рада призначила Олексія Резнікова міністром оборони. До того він очолював міністерство реінтеграції ТОТ. За нього проголосували 273 народні депутати. Варто зазначити, що кандидатуру Резнікова на посаду міністра оборони у Раді представив президент Зеленський.

Також, варто нагадати, що 7 жовтня Верховна Рада відправила у відставку спікера Дмитра Разумкова. За відповідне рішення проголосували 284 народних депутати. Зазначимо, що Разумков перебував на посаді голови Верховної ради з 2019-го року.

ІА "Вголос": НОВИНИ