Мисливці за діабетом» у Львівській області інформують, як боротися із ризиками виникнення цукрового діабету 2 типу під час війни.

За статистикою в Україні понад 1,3 мільйони мають цукровий діабет. Попри це, близько 65% не знають про свій діагноз. А згідно результатів дослідження STEPS, 27,4% українців ніколи не вимірювали свій рівень глюкози. Внаслідок цього, в країні високий рівень госпіталізації пацієнтів із цим захворюванням. Львівщина - один лідерів за кількістю виявлених на  цукрових діабетів. 

 


«Зараз Львів приймає велику кількість людей, які тікають від війни. Наразі у нас зареєстровано 64 735 пацієнтів із цукровим діабетом. Серед них 57 180 - другого типу. Щоб вирішити цю проблему, ми визначаємо рівень глюкози в крові та лікування цього захворювання. Адже зараз час, коли люди насамперед мають звертати увагу на своє здоров‘я», - розповідає директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис. 


Загалом проєкт має на меті підвищити рівень обізнаності про цукровий діабет 2 типу. А також залучити лікарів первинної ланки медичної допомоги. Які допоможуть регульовано перевіряти рівень глюкози у крові. 

 

«Можемо відзначити, що проблем з інсуліном на сьогодні немає. Усі аптеки з якими ми уклали договори повністю забезпечені гормоном. І місцеві, і тимчасові переселенці можуть бути спокійними, - продовжує Чемерис. 

Визначити рівень цукру в крові можна і онлайн. Для цього створили доказовий онлайн-тест на визначення цукрового діабету 2 типу - diabetes.pic.org.us. Відповідний тест затверджений Наказом МОЗ. 


«З початку повномасштабної війни, коли на Львівщину прибула велика кількість переселенців, ми вирішили переглянути нашу діяльність. Зокрема, сфокусувалися на цукровому діабеті 2 типу. Ми хочемо тестувати рівень цукру у крові та надавати базові медичні потреби. Більше того, забезпечити цих людей лікуванням, - розповідає менеджер 
україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров‘я» Галина Майструк. 

Як писав «Вголос», на сьогодні у Львові зареєстровано 20 тисяч осіб, недужих на цукровий діабет.

Про це сьогодні, 11 травня, повідомила заступниця директора департаменту, начальниця управління охорони здоров’я департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Леся Кобецька.

ІА "Вголос": НОВИНИ